pondělí, 08. 07. 2024
Problém hvězdného kádru Anglie není v trenérovi, ale v nás hráčích, převzal zodpovědnost Foden

Problém hvězdného kádru Anglie není v trenérovi, ale v nás hráčích, převzal zodpovědnost Foden

Na hřišti jim to zatím neklape tak, jak by se očekávalo, přesto se nedá říct, že by jim štěstíčko nešlo zrovna naproti. Anglie se probojovala do čtvrtfinále ME 2024 a rozhodně touží jít ještě výše. Ideálně až ke zlatu. 


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 05. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Již tento pátek nám fotbalové EURO otevře brány svého čtvrtfinále, ovšem Anglie přijde na řadu “až” v sobotu, a to od 18 hodin, co se pokusí zastavit Švýcarsko, jež mimochodem vyřadilo Itálii, která přijela do Německa obhajovat trofej z ME 2020 (hrané kvůli covidu v roce 2021).

Albion má jeden z papírově nejsilnějších kádrů, které lze na šampionátu jenom vidět, přesto se herně trápí. V základní skupině jen jedna těsná výhra, pak dvě remízy. V osmifinále šťastná remíza (po základní hrací době) se Slovenskem, která navíc přišla až v páté minutě nastavení. V prodloužení se pak urvalo vítězství, ale pořád je ten celkový obraz hry takový nemastný a neslaný. 

Vinu nese trenér národního týmu Gareth Southgate, jehož zastaralé metody nevnímají fanoušci zrovna pozitivně. A to nejen nyní, to už řadu let. Ten šálek trpělivosti postupně přetéká, protože Anglie už dlouho neměla tak nabitý kádr, jako má teď. 

Zápas se Švýcarskem bude opravdovým testem, po kterém může ten pomyslný šálek konečně přetéct, anebo se z něj naopak upije. To rozhodne až výkon na hřišti, do kterého hráči plánují dát úplně všechno. Nejen za sebe či za své cíle, ale i za svého trenéra, kterého údajně milují. 

“Upřímně mě mrzí, co se to děje a co to slyším. Gareth Soutgate je jedním z nejlepších lidí, s jakými jsem kdy pracoval. Je to skutečný profesionál, který nám neustále říká, abychom napadali vysoko na hřišti. Jen občas mám pocit, že chyba není v něm, ale v nás, že ho tak neposloucháme,” prohlásil na tiskové konferenci ofenzivní záložník Phil Foden. 

“Naše cíle se nezměnily. Přijeli jsme vyhrát zlato a o to se pokusíme. Na tréninku kvůi tomu dřeme do morku kosti. Bohužel se nám ta práce nedaří předvádět také v zápase, ale když jde do tuhého, umíme se semknout. To je podstatné,” doplnil Foden.

I navzdory kritice je k Anglii los celkem milostivý. Pakliže přemůžou Švýcarsko, pak půjdou na lepšího z dvojice Nizozemso - Turecko a rázem jsou až ve finále. A připomeńme si, že takový José Mourinho tipoval, že finále budou tvořit týmy Portugalska a Anglie. To bylo ještě na začátku turnaje, kdy nemohl tušit, kdo postoupí a kdo komu bude ve vyřazovací části čelit.

další zajímavé články