sobota, 06. 07. 2024
Zbláznil se?! UEFA vyšetřuje Turka kvůli extremistickému pozdravu

Zbláznil se?! UEFA vyšetřuje Turka kvůli extremistickému pozdravu

Tureckého obránce Meriha Demirala vyšetřuje UEFA poté, co během vítězného zápasu s Rakouskem ukázal ultranacionalistický pozdrav.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 03. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Šestadvacetiletý Demiral dvakrát skóroval, když si Turecko vítězstvím 2:1 nad Rakouskem zajistilo účast ve čtvrtfinále EURO 2024 proti Nizozemsku.

Obránce Al-Ahli oslavil svůj druhý gól "vlčím pozdravem", gestem spojovaným s krajně pravicovou extremistickou skupinou Šedí vlci, která je napojena na tureckou vládnoucí koaliční stranu Strana národního hnutí.

Demiral uvedl, že pozdrav, který je v Rakousku a Francii zakázaný, byl předem naplánovaný pro případ, že by skóroval. "Měl jsem na mysli oslavu gólu, což jsem také udělal," řekl Demiral. "Jsem velmi hrdý, protože jsem Turek, proto jsem to po gólu hluboce prožíval a chtěl jsem to udělat a jsem velmi rád, že jsem to udělal."

Demiral zveřejnil fotografii z oslavy na svém účtu X s popiskem: "Jak šťastný je ten, kdo říká, že jsem Turek!"

UEFA již zahájila vyšetřování podle čl. 31 odst. 4 v souvislosti s "údajným nevhodným chováním" Demirala.

Pokud bude Demiral shledán vinným, může být potrestán pokutou nebo mu hrozí pozastavení činnosti v době, kdy se Turecko připravuje na sobotní čtvrtfinále, které se hraje ve 21:00 proti Nizozemsku.

další zajímavé články