úterý, 02. 07. 2024
Neskutečná ostuda! Italský tisk nešetří fotbalové reprezentanty. Trenér patrně skončil

Neskutečná ostuda! Italský tisk nešetří fotbalové reprezentanty. Trenér patrně skončil

Angažmá v národním týmu je úplně odlišné od toho na klubové úrovni. O tom se na vlastní kůži přesvědčil Luciano Spalletti, který si po fiasku na EURU zjevně bude balit kufry.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 30. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Už když začínala skupinová fáze, tak Itálie výkonnostně pokulhávala. Po naprostém herním zklamání se Španělskem či Chorvatskem, kde se zachraňovala remíza až v nastaveném čase druhé půle, přišla blamáž v osmifinále se Švýcarskem. Italové jako by ani nevěděli, jak se hraje fotbal. Za celou hodinu hry si s míčem skoro netykali a se střelami už vůbec ne. Tento přístup nakonec vedl k výhře Švýcarska 2:0.

Co bylo po utkání, které nám začalo tuto sobotu od 18 hodin, spustila italská media ostrou salvu kritiky. La Gazzetta dello Sport například informuje, že toto byl jeden z absolutně nejhorších herních projevů, jaký byl kdy od národního týmu viděn. Sestava přitom nebyla úplně špatná a titul z EURA 2020 (které se kvůli covidu hrálo v roce 2021) dával fanouškům naději, že by se tento úspěch mohl zopakovat.

Mužem, který bude za toto fiasko nést zodpovědnost, je pětašedesátiletý trenér Luciano Spalletti, jenž mezi lety 2021-2023 čaroval na lavičce Neapole, s níž dokonce vyhrál i mistrovský titul. Tato trofej byla signálem jeho schopností a důvodem, proč si jej nakonec povolala italská reprezentace. Za rok služeb ale Spalletti zaznamenal pouze 53,8% úspěšnost vyhraných zápasů, což na italská očekávání není příliš.

Kritika na adresu Itálie bude ještě nějaký čas poletovat ve vzduchu. Obecný předpoklad je takový, že na trenérské lavičce dojde k výměně stráží, aby při kvalifikaci na mistrovství světa k takové ostudě již nedošlo. Švýcarsko teď oproti tomu může pouze čekat na lepšího z dvojice Anglie – Slovensko, s nímž se střetne ve čtvrtfinále soutěže.

Venku ze hry je také Dánsko, které proti favorizovanému Německu předvedlo sympatický výkon. Od úspěšně střelné branky a možná i výsledku jej však dělily milimetry a také štěstí. Ve druhé půli mohli jít Dánové do vedění, ale VAR přišel na to, že špička kopačky útočícího hráče překročila povolenou mez, a tak gól nemohl být uznán. Vzápětí mělo Německo výpad, při kterém nastřelilo ruku obránce a kopalo penaltu. Ta udělala první díru do jinak pevné dánské lodi a ta se postupně začala potápět.

EURO 2024, osmifinále

Švýcarsko – Itálie 2:0 (1:0)

Branky: 37. Freuler (Vargas), 46. Vargas (Aebischer)
Karty: 35. Barella (ITA), 45. El Shaarawy (ITA), 57. Mancini (ITA)
Rozhodčí: Marciniak (POL) – Listkiewicz, Kupsik

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Aebischer (90+2. Steffen), Freuler, Xhaka (C), Rieder (72. Stergiou) – Vargas (71. Zuber), Embolo (77. Duah), Ndoye (77. Sierro).
Náhradníci: Mvogo, Kobel – Elvedi, Zesiger, Zakaria, Shaqiri, Jashari, Okafor, Amdouni.

Trenér: Murat Yakin.

Itálie: Donnarumma (C) – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (74. Cambiaso) – Cristante (75. Pellegrini), Fagioli (86. Frattesi), Barella (64. Retegui) – Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (46. Zaccagni).
Náhradníci: Vicario, Meret – Dimarco, Buongiorno, Gatti, Bellanova, Jorginho, Folorunsho, Raspadori.

Trenér: Luciano Spalletti.
 
 

Německo – Dánsko 2:0 (0:0)

Branky: 53. Havertz (pen.), 68. Musiala (Schlotterbeck)
Karty:
   60. Nagelsmann (trenér) (GER), 60. Wagner (asistent trenéra) (GER) – 41. Hjulmand (trenér) (DEN), 57. Andersen (DEN), 61. Maehle (DEN)
Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook (ENG)


Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (81. Henrichs) – Andrich (64. Can), Kroos – Sané (88. Anton), Gündoğan (C) (64. Füllkrug), Musiala (81. Wirtz) – Havertz.
Náhradníci: Baumann, ter Stegen – Groß, Führich, Müller, Beier, Mittelstädt, Koch, Undav.

Trenér: Julian Nagelsmann

Dánsko: Schmeichel (C) – Andersen, Vestergaard, Christensen (81. Bruun Larsen) – Bah (81. Damsgaard), Delaney (69. Nørgaard), Højbjerg, Maehle – Olsen (69. Poulsen), Eriksen – Højlund (81. Wind).
Náhradníci: Hermansen, Rønnow – Kjaer, Jensen, Dolberg, Jørgensen, Kristiansen, Dreyer, Kristensen.

Trenér: Kasper Hjulmand
 
 

další zajímavé články