neděle, 30. 06. 2024
Zásadní problém je, že nevychováváme mladé hráče, pak ztrácíme krok, všímá si Uhrin

Zásadní problém je, že nevychováváme mladé hráče, pak ztrácíme krok, všímá si Uhrin

Česká republika nezvládla ten nejnižší možný požadavek, a sice postoupit ze základní skupiny mistrovství Evropy. Se šampionátem se tak při pohledu na tabulku loučí s pořádnou ostudou.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 28. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Říká se, že aby člověk měl štěstí, pak mu musí jít trochu naproti. A pokud opomeneme situace, které by se zejména při utkání s Tureckem daly označit za sporné, tak Česká republika jako celek nepředváděla nějaký lahodný fotbal, který by volal po postupu.

Hned první zápas skupiny proti Portugalsku ukázal, že Češi mají až příliš velký respekt k soupeři, jímž se nechali zatáhnout do vlastního pokutového území a nechali ho zahájit obléhání, které nakonec v nastaveném čase přineslo kýžené ovoce. Hned na to Gruzie předvedla nečekaně bojovný a zodpovědný výkon, který snížil šance Čechů na postup na minimum.

Potřeba byla výhra nad Tureckem, kde došlo k několika chybám a kontroverzním situacím. Lépší než si vše nechávat do posledního utkání by určitě bylo, kdyby se body získaly dříve.

„Vidím zde spoustu věcí, jimž jsme prostě nešli štěstí naproti. Ať už se to týká nominace, určení sestavy pro jednotlivé zápasy nebo nedisciplinovanosti," poznamenává po konci na EURU trenér Dušan Uhrin mladší, jehož k reakci oslovila ČTK. 

„Největší problém vidím v tom, že vůbec nevychováváme nové a kreativní hráče. Ani mezi dorostenci nikoho takového nevidím. To je věc, nad kterou by se asociace měla hned zamyslet. Kombinační hrou po zemi jsme byli schopni připravit snad jen jednu šanci, a to Schickovi proti Gruzii,“ všiml si.

Zklamání z vyřazení bude třeba skousnout a postupně se připravit na kvalifikaci na mistroství světa, kde se s účastí České republiky také už tak moc nepočítá. Přesto se počet účastníků rozšířil. Od roku 2026, kdy se koná další šampionát, Evropě přibydou tři postupová místa. Celkově se turnaje bude účastnit 48 týmů.

další zajímavé články