středa, 23. 10. 2024
Česká reprezentace po boji podlehla Portugalsku, Turecko ve fantastickém klání přehrálo Gruzii

Česká reprezentace po boji podlehla Portugalsku, Turecko ve fantastickém klání přehrálo Gruzii

Na evropském šampionátu se dnes odehrálo zatím nejlepší střetnutí. Duel mezi Tureckem a Gruzií měl vše. Vítěznou trefu vstřelil ofenzivní hráč Realu Madrid Arda Güler a Turci svého soka přehráli poměrem 3:1. Ve druhém utkání skupiny F česká reprezentace proti Portugalsku senzačně vedla, tři body ale nakonec bere favorit. 


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 19. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Millitakimlar

Naprosto úchvatný zápas viděli fanoušci v Dortmundu. Utkání mezi Tureckem a Gruzií nabídlo skutečně vše a jistě se zařadí mezi naprosté skvosty evropského šampionátu.

Turecko vstoupilo do klání lépe a v desáté minutě parádní ranou orazítkoval tyč Ayhan. Míč navíc putoval po brankové čáře těsně mimo tři tyče. O minutu později pálil na opačné straně Mekvabishvili a zasáhnout musel Günok.

25. minuta nabídla první trefu utkání. K míči se po odrazu dostal Mert Müldür a nádhernou šajtlí vymetl levou šibenici gruzínské branky. O dvě minuty později se dočkal i Kenan Yildiz, útočníka Juventusu ale následně rozesmutnil VAR, který odhalil ofsajd.

Místo náskoku dvou branek Gruzie vyrovnala. Parádní akci Kochorashviliho dokončil střelou na bližší tyč Mikautadze, který překvapil gólmana Günoka.

Po hodině hry se ale Turci znovu dostali do vedení. Do míče se tentokrát opřel Arda Güler a Mamardashvili se mohl znovu jen ohlédnout. Srovnání mohla přinést střela Kochorashviliho, míč se zastavil až o horní tyč.

V závěru mohl pojistku přidat střídající Celik, Mamardashvili skvěle zasáhl. V nastavení měl velkou příležitost Mikautadze, ale těsně minul pravou tyč. Neuspěl ani Davitashvili, který podobně jako Kochorashvili trefil tyč. Gruzie měla k dispozici sérii rohových kopů, výsledkem ale byla třetí trefa Turecka do odkryté branky Gruzie, která riskovala s Mamardashvilim v pokutovém území Turků.

Míč do opuštěné brány poslal střídající Karem Aktürkoglu a Turecko po famózním duelu slaví vítězství 3:1.

Turecko - Gruzie 3:1 (1:1)

Branky: 25. Müldür, 65. Güler (Ayhan), 90+7. Aktürkoğlu – 32. Mikautadze (Kočorašvili)

Karty:   35. Bayındır (TUR), 89. Çalhanoğlu (TUR) – 55. Kverkvelia (GRU)


Turecko: Günok – Müldür (85. Çelik), Akaydin, Bardakcı, Kadioglu – Ayhan (79. Demiral), Çalhanoğlu (C) (90+1. Özcan) – Güler (79. Yazıcı), Kökçü, Yıldız (85. Aktürkoğlu) – Yılmaz.
Náhradníci: Bayındır, Çakır – Yokuşlu, Tosun, Kaplan, Yüksek, Kılıçsoy, Akgün, Yıldırım.

Trenér: Vincenzo Montella

Gruzie: Mamardašvili – Kakabadze, Kverkvelia (85. Zivzivadze), Kašia (C), Dvali, Citajšvili (74. Ločošvili) – Kočorašvili, Mekvabišvili (89. Altunašvili), Čakvetadze (74. Davitašvili) – Mikautadze, Kvaracchelia.
Náhradníci: Gugešašvili – Kvilitaja, Gočoleišvili, Gvelesiani, Kvekveskiri, Kiteišvili, Šengelia, Lobžanidze, Tabidze, Sigua.

Trenér: Willy Sagnol

Rozhodčí: Facundo Tello (ARG) – Gabriel Chade (ARG), Ezequiel Brailovski (ARG)
 
Česká reprezentace má za sebou úvodní vystoupení na evropském šampionátu. Do ideálu mělo daleko, bod byl nicméně velmi blízko. Celé utkání se hrálo prakticky na jednu bránu.

První větší možnost měl po přihrávce Fernandese Leao, na míč ale těsně nedosáhl. O šest minut později pálil Ronaldo, Staněk skvěle zareagoval.

Portugalci měli více ze hry i ve druhé půli, ale do větší šance se nedostali. Naše reprezentace tak udeřila téměř z ničeho. V 62. minutě Coufal vrátil míč na Provoda a ten nádhernou ranou k pravé tyči poslal Česko senzačně do vedení.

Srovnáno ale bylo už za sedm minut. Hlavičku Nevese Staněk překvapivě jen vyrazil před sebe, kde ale trefil Hranáče a reagovat již nikdo nemohl. V 87. minutě Portugalci udeřili podruhé. Po hlavičce Ronalda do tyče poslal míč do sítě střídající Diogo Jota. Branka ale kvůli ofsajdu legendy portugalského fotbalu neplatila.

V 92. minutě se ale favorit přeci jen dočkal. Coufal se nechal obejít střídajícím Netem, poslal míč do pokutového území, Hranáč jej po teči procedil mezi nohama a výsledkem byla trefa dalšího střídajícího hráče, Francisca Conceicaia.
 

Portugalsko - Česko 2:1 (0:0)

 
Branky: 69. Hranáč (vla.), 90+2. Neto – 62. Provod (Coufal)

Karty:   39. Leão (POR) – 57. Schick (CZE)


Portugalsko: Costa – Dalot (63. Inácio), Pepe, Dias – Cancelo (90. Semedo), B. Silva, Fernandes, Vitinha (90. Conceição), Mendes (90. Neto) – Ronaldo (C), Leão (63. Jota).
Náhradníci: Patrício, Sá – Palhinha, Ramos, Félix, Pereira, J. Neves, Nunes, R. Neves, A. Silva.

Trenér: Roberto Martínez

Česko: Staněk – Holeš (90+3. Chorý), Hranáč, Krejčí ml. – Coufal, Šulc (79. Ševčík), Souček (C), Provod (79. Barák), Douděra – Kuchta (60. Lingr), Schick (61. Chytil).
Náhradníci: Kovář, Jaroš – Zima, Vitík, Hložek, D. Jurásek, Černý, Červ, Vlček, M. Jurásek.

Trenér: Ivan Hašek

Rozhodčí: Guida (ITA) – Meli (ITA), Peretti (ITA)

další zajímavé články