středa, 23. 10. 2024
Nizozemci zásluhou žolíka Weghorsta udolali Polsko

Nizozemci zásluhou žolíka Weghorsta udolali Polsko

Fotbalisté Nizozemska mají za sebou vítězný vstup do evropského šampionátu v Německu. Vítězství 2:1 zajistil favoritovi střídající žolík Wout Weghorst v 83. minutě.


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 16. 06. 2024
  • , zdroj fotky: OnsOranje

Nizozemci od prvních minut převzali iniciativu utkání. První velkou příležitost po deseti minutách hry neproměnil Reijnders, jenž těsně minul levou tyč polské branky. Poláci se osmělili po šestnácti minutách a ihned z toho byla branka.

Rohový kop rozehrál Zielinski a Adam Buksa hlavičkou poslal Polsko překvapivě do vedení. Nizozemci reagovali dalším tlakem, ale s pokusem Van Dijka si poradil Szczesny a střela Depaye se mezi tři tyče nevešla. O sedm minut později už ale bylo srovnáno. Gakpo si vyměnil míč s Akém a i s pomocí teče propálil gólmana turínského Juventusu.

Ve druhé půli se hra vyrovnala, Nizozemci už se nedostávali do tak velkých šancí a udeřit mohlo i Polsko. Ke střele se dostal Kiwior, nepřišel si ale na Verbruggena.

Deset minut před koncem poslal Ronald Koeman do hry Wouta Weghorsta a klasický nizozemský žolík rozhodl. Už za dvě minuty převzal přihrávku Akého a přízemní ranou prostřelil Szczesného. Velkou šanci na srovnání promarnil Swiderski, jeho pokus fantasticky vyrazil Verbruggen. Nizozemsko tak roli favorita zvládlo a ve skupině D slaví první vítězství.

Polsko - Nizozemsko 1:2 (1:1)

Branky: 16. Buksa (Zieliński) – 29. Gakpo (Aké), 83. Weghorst (Aké)

Karty: 15. Veerman (NED)


Polsko: Szczęsny – Bednarek, Salamon (86. Bereszyński), Kiwior – Frankowski, Zieliński (C) (78. Piotrowski), Romanczuk (55. Slisz), Zalewski – Urbański (55. Świderski), S. Szymański (46. Moder) – Buksa.
Náhradníci: Skorupski, Bułka – Dawidowicz, Walukiewicz, Lewandowski, Grosicki, Puchacz, D. Szymański, Piątek, Skóraś.

Trenér: Michał Probierz

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dijk (C), Aké (87. van de Ven) – Schouten, Reijnders, Veerman (62. Wijnaldum) – Simons (62. Malen), Depay (81. Weghorst), Gakpo (81. Frimpong).
Náhradníci: Bijlow, Flekken – Geertruida, de Ligt, Blind, Maatsen, Zirkzee, Bergwijn, Gravenberch.

Trenér: Ronald Koeman

Rozhodčí: Soares Dias – Soares, Ribeiro (všichni POR)

další zajímavé články