neděle, 08. 09. 2024
Jsem přesvědčený, že kluci na EURU nezklamou. Barák ale musí hrát hned pod útočníky, zdůrazňuje Straka. Jak moc věří Němcům?

Jsem přesvědčený, že kluci na EURU nezklamou. Barák ale musí hrát hned pod útočníky, zdůrazňuje Straka. Jak moc věří Němcům?

Během své pestré kariéry vedl obě pražská “S“. Chvíli i českou reprezentaci, která v úterý zahájí svou misi na mistrovství Evropy, to domácí Němce čeká premiéra už dnes. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 14. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

A podle Františka Straky nezklamou. Stejně tak věří i Ivanu Haškovi a jeho partě. “Čekají nás skvělí soupeři, ale pojďme si to s nimi rozdat na férovku. Kvalitu na to máme,“ uvedl Franz v rozhovoru pro sportwin.cz.

Trenére, i když fotbalová horečka v Česku ještě zcela nezačala, jak je to u vás? Jste natěšený na EURO?
Já stoprocentně ano. Očekávání mám přímo obrovské. Německý fotbal je pro mě priorita, novinky z jeho nároďáku sleduji dnes a denně. O to víc se těším na dnešní zápas proti Skotsku.

Jak to dopadne?
Němci zvítězí. I když je na ně obrovský tlak, jejich mančaft je nastaven správně. Skotové jsou samozřejmě hodně nepříjemný soupeř. Budou kousat, navíc vstup do šampionátu je vždycky těžký. I kdyby se ale Němcům v zápase tolik nedařilo, tak to zvládnou, výhru prostě nějak ukopají. Čím déle bude turnaj probíhat, tím budou lepší a lepší.

Věříte jim na celkové vítězství?
Věřím. Jejich mančaft je totiž skvěle poskládaný. Viděl jsem přípravné zápasy a proti Nizozemcům i Francii předvedli skvělý výkon. Pak sice nastal trochu útlum, ale vyhrávalo se i tak. Právě v tom bylo Německo vždycky silné. Dokáže vítězit i ve chvílích, kdy to třeba tolik nejde, což je hrozně důležitá věc. Navíc mají Němci velmi silnou lavičku. Když to bude potřeba, trenér Nagelsmann má kam sáhnout. Dobrým střídáním může průběh zápasu kdykoliv změnit.

Nagelsmannovi je pouhých 36 let, takhle velký turnaj ho čeká poprvé. Ustojí tlak?
Před německým nároďákem vedl Bayern Mnichov, kde je tlak na vás možná ještě větší. Předtím trénoval Hoffenheim či Lipsko a svou velkou kvalitu prokázal i tam. Byť je pořád hodně mladý, už spoustu toho dokázal. Od Bayernu byl absolutní nesmysl, že se ho zbavil, ta největší chyba. Teď je u reprezentace a já nepochybuji o tom, že na šampionát je připravený po všech stránkách.

Kdo bude největším konkurentem Německa na cestě ke zlatu?
Určitě Francie. Ta na mistrovství odjela s jasným cílem, a tím je stát se králem Evropy. To samé Anglie, zapomínat nesmíme ani na Holandsko. Počítat se musí i s Italy, byť u nich mám otazník. Celkově si ale myslím, že EURO bude hodně vyrovnané. Už to není jako dřív, kdy byl okruh hlavních favoritů jasně daný. I v uvozovkách outsider je dneska schopný vyletět dost nahoru. O to bude EURO zajímavější.

Kdo je pro vás černým koněm turnaje?
Věřím hodně Dánům. Jsou takoví nenápadní, ale velmi dobří. A pozor, velkou kvalitu máme i my. Byť se tady hodně řeší, jak na EURU budeme vypadat, já to vidím pozitivně. S Ivanem Haškem přišel nový impulz, nová energie. Hned na úvod nás sice čeká jeden z velkých favoritů, ale to nevadí, proti Portugalcům alespoň nebudeme mít co ztratit. Jsem přesvědčený o tom, že kluci nezklamou. Že čtvrtfinále udělají.

Přípravné zápasy před EUREM vás tedy nevystrašily?
Podívejte, třeba Maltu jsme porazili 7:1. Byť tam každý našel věci, které nebyly ideální, i tak jsme dokázali vstřelit sedm gólů, což je prostě super. Zvedli jsme si sebevědomí, navíc bych rád zmínil jednu věc. Když jsme v roce 1990 jeli na mistrovství světa do Itálie, ani tehdy s námi nikdo nepočítal. Když jsme ale nastoupili proti Američanům, smázli jsme je 5:1 a něco takového se může klidně stát i teď. Třeba i Portugalsko si bude věřit až moc a my je dokážeme zaskočit. Šanci určitě máme.

Trenér Hašek vsadil na to, aby mančaft zůstal pro soupeře nečitelný. Neměl ale jít spíš cestou, aby se základní jedenáctka co nejvíce sehrála?
Stejnou taktiku jako on zvolilo před EUREM víc trenérů. Poslední utkání nám ale ukázalo, že pravděpodobně budeme hrát tříobráncový systém. Buď 3-4-1-2, nebo 3-5-2 s tím, že Kuchtič by mohl hrát pod Páťou Schickem. Ten dost systém je variabilní, můžeme z něj přecházet na mnoho dalších. Navíc tihle kluci jsou v Česku prostě špička. Dokážou se přizpůsobit na styl, který soupeři bude nejméně vyhovovat. Vážně nemám strach, že by v tomhle mohl být problém. Sice jsme po tom skandálu přišli o Michala Sadílka, což byly plíce týmu, o naše mužstvo ale nemám žádný strach. Jen chci zdůraznit, že pokud budeme hrát se dvěma útočníky, je prostě potřeba, aby Tonda Barák byl hned pod nimi. Budeme totiž potřebovat kreativitu. Někoho, kdo tomu dá myšlenku, což přesně on je. Čekají nás skvělí soupeři, ale pojďme si to s nimi rozdat na férovku. Kvalitu na to máme.

A jak podle vás skončíme ve skupině?
Postoupíme přímo do čtvrtfinále, budeme druzí za Portugalskem. Dál už je všechno otevřený.

další zajímavé články