pátek, 18. 10. 2024
Fotbalový svátek začíná již zítra. Kdo vyhraje se bude radovat z titulu evropského šampiona?

Fotbalový svátek začíná již zítra. Kdo vyhraje se bude radovat z titulu evropského šampiona?

Největší událost fotbalového roku začne již v pátek 14. června. Domácí Německo v zahajovacím utkání vyzve od 21 hodin Skotsko. Následující měsíc pak bude hlavní pozornost patřit především fotbalu. Kdo nakonec zvedne nad hlavu trofej pro evropského šampiona?


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 14. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Favorité

Hlavními favority jsou podle sázkových kanceláří týmy Anglie, Francie a Portugalska. Angličané patří již tradičně v prognózách mezi žhavé kandidáty na mistrovský titul, přesto se jim turnaj Starého kontinentu ještě nikdy v historii nepodařilo vyhrát. Svého maxima zatím dosáhli na posledním Euru hraném v roce 2021, kde se dostali až do finále. V něm se však po penaltovém rozstřelu radovala Itálie a na Albion zbylo pouze stříbro.

Francouzi zase podle mnohých disponují nejlepším kádrem v čele s hvězdným Kyllianem Mbappém, jenž v národním týmu těží hlavně ze spolupráce s Antoinem Griezmannem. Trenér země Galského kohouta Didier Deschamps rád sází na osvědčená jména, a tak neváhal povolat i záložníka Kantého, působícího v Saúdské Arábii.

Portugalsko s sebou bere na turnaj i Cristiana Ronalda. Ten zazářil v generálce s Irskem, kterému vstřelil hned dvě branky. Nabušený kádr má svém sleduji i hodně zajímavé záložníky, jako například Bruna Fernandese, Bernarda Silvu či Vitinhu. O černou práci se pak stará Palhinha. Při procházení soupisky téměř nenarazíte na slabinu, kromě Ronalda je v kádru také další legenda Pepe.

Širší špička

Domácí Německo by se po sérii nezdarů rádo vrátilo na evropský trůn. Před nažhaveným publikem by se mělo spoléhat na výkony navrátilce do reprezentace Toniho Kroose, velká očekávání jsou však upřena i na duo mladíků Jamala Musialu a Floriana Wirtze. Už tradiční otázkou je i brankářský post, kde si na post jedničky brousí dlouhodobě zuby ter Stegen. Jak se ale zdá, trenér Nagelsmann upřednostní Manuela Neuera.

Obhájce trofeje z Itálie počítá ztráty. Defenzivě bude citelně chybět zkušený Federico Acerbi, jehož roli na hřišti zaujme nejlepší obránce uplynulého ročníku Serie A Buongiorno. Talentovaný stoper Scalvini si zase přetrhl vazy a asi nejlepší hráč Azzurri Barella stále laboruje se zraněním, jeho start v sobotním duelu s Albánií je tak nejistý. Italové budou na turnaji spoléhat především na týmového ducha.

Hodně silná je skupina B, kde kromě Itálie figuruje také Španělsko a Chorvatsko. První jmenovaný tým na minulém Euru dokráčel až do semifinále, kde jeho pouť ukončil právě celek z Apeninského poloostrova. Už samotná nominace vzbudila rozpaky u veřejnosti, Španělé ale kritikům zavřeli ústa přesvědčivými výkony v přípravě. Dařilo se mimo jiné i barcelonským mladíkům Pedrimu a Laminovi Yamalovi. Směrem dopředu by měl být španělský výběr obávanou dozadou, pochybnosti však panují okolo defenzivy.

To Chorvaté budou spoléhat zejména na zkušenosti. Tým okolo legendárního Luky Modriče, který tvoří ve středu pole nesmírně sehraný a herně inteligentní tandem s Marcelem Brožovičem, získal na posledních dvou světových šampionátech stříbrnou a bronzovou medaili. Na velký úspěch z mistrovství Evropy zatím čeká, jeho maximem je čtvrtfinále. Vynikající brankář Livakovič, talentované složení defenzivní řady v čele se zkušeným matadorem Domagojem Vidou, sehraný střed zálohy se záblesky geniality a vepředu hráči, kteří si umí poradit i s ojedinělou nabídnutou příležitostí. Nesmírně zkušený kádr a navíc vynikající týmový duch podpořený tím, že Chorvaté letos v přípravě ještě neproháli. To všechno budou aspekty, díky kterým Chorvatsko může dojít velmi daleko.

 

další zajímavé články