sobota, 27. 07. 2024
Papírově nejsilnější kluby světa dle Forbesu: Lídrem zůstávají City, sekunduje jim Real. Zbytek čítají změny

Papírově nejsilnější kluby světa dle Forbesu: Lídrem zůstávají City, sekunduje jim Real. Zbytek čítají změny

Sezona 2023/24 je definitivně uzavřena se všemi soutěžemi a my už pomalinku můžeme začít spřádat plány na tu další. S jakou pozicí do ní vstoupí jednotlivá mužstva?


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 08. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Manchester City FC

Odpověď na tuto otázku přinesl proslulý magazín Forbes, který je vydáván již od roku 1917 a veřejnosti je dobře znám díky svým žebříčkům a seznamům. Při pohledu na to sportovní odvětví se časopis nyní zaměřil na papírově nejsilnější fotbalová mužstva, která po celé planetě působí.

#1 Manchester City

Asi nikoho nepřekvapí, že se na samotném chvostu, jako tomu nicméně je už několik dlouhých let, nachází Manchester City. Bleděmodrý celek ze severu Anglie disponuje tím absolutně papírově nejhodnotnějším kádrem, jemuž vévodí takové hvězdy, jako jsou Erling Haaland, Phil Foden či nejlepší záložník světa Kevin De Bruyne. Na lavičce pak vysedává nejúspěšnější manažer dnešní doby Pep Guardiola. Dle webu bwin.com jsou navíc City nejžhavějším kandidátem na výhru v příštím ročníku Ligy mistrů, kde na ně byl vypsán kurz 3.75.

#2 Real Madrid

S Judem Bellinghamem, Viniciusem Jr. a Kylianem Mbappém si Real Madrid začal tvořit nové Gálacticos, které navíc může dominovat mnoho let. Soupiska Bílého baletu je relativně mladá a stále se může vyvíjet, což je velké plus. Z toho papírového pohledu, ačkoliv hráči Madridu znova vyhráli Ligu mistrů, tak co se celkové papírové kvality týče, pak stále dýchají Citizens jen na záda. Bwin jim však udělil kurz rovných 4, že se jim v LM tento úspěch podaří zopakovat.  

#3 Arsenal

Velký skok v žebříčku směrem vzhůru zaznamenal Arsenal, jenž je veden španělským trenérem Mikelem Artetou. Ten si sice s mistrovskými trofejemi ještě zrovna netyká, ale zato dokázal v Londýně vybudovat velice solidní mužstvo, jež je plné kvality a potenciálu. Hráči jako Saka, Havertz, Rice, Odegaard a Gabriel se postarali o to, že je z Arsenalu třetí papírově nejsilnější mužstvo současnosti. Server bwin mu udělil kurz 10, že se mu podaří vyhrát Ligu mistrů. V tomto směru tedy oproti City s Realem zaznamenáváme první výrazný skok.

#4 Bayern Mnichov

Jedenáct titulů v řadě vyhrál Bayern Mnichov v německé Bundeslize, než jeho sérii konečně přeťal původně nenápadný Bayer Leverkusen. Nic to ovšem nemění na tom, že bavorský celek disponuje vskutku kvalitním kádrem, který má potenciál zářit jak nyní, tak i v budoucnu. Nejžhavějším zbožím v této chvíli je ofenzivní záložník Jamal Musiala, jehož hodnotu web transfermarket vyčíslil na 135,8 milionů euro. Pakliže by se mělo schylovat k jeho odchodu (skloňuje se například do Manchesteru City), pak si klub pochopitelně řekne ještě mnohem vyšší částku. Doplňme si, že web bwin dal kurz 11 na Bayern, že uspěje v příštím ročníku Ligy mistrů.

#5 Barcelona

Klub, který sází hlavně na svou akademii La Masia, jež se však ukázala jako velice plodná. Barcelona po odchodu Messiho sice ztratila na síle, ale zato dokázala do kádru převést několik hráčů z akademie, jež mají vskutku vysoký potenciál nahradit Xaviho s Iniestou. Řeč je zejména o Gavim (19 let) s Pedrim (21 let), které navzdory nízkému věku zná již celý svět. Sázková kancelář bwin prozatím dala kurz 15 na to, že Barcelona uspěje v příštím ročníku Ligy mistrů.

další zajímavé články