sobota, 27. 07. 2024
Změny v českobudějovickém Jihostroji. Nadějné české jádro doplní hned několik cizinců

Změny v českobudějovickém Jihostroji. Nadějné české jádro doplní hned několik cizinců

České Budějovice budou mít v příštím ročníku dalšího jihoamerického nahrávače Gaspar Bitara. Klub nově povede znovu český trenér, a ve svém sledu má i několik talentovaných univerzálů. Jihostroj má kompletní kádr pro novou sezonu, tentokrát v něm figuruje téměř polovina cizinců.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 06. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Novou posilou se stává osmadvacetiletý argentinský nahrávač Gaspar Bitar, jenž ve své domácí nejvyšší soutěži A1 získal dvakrát argentinský titul s celkem Buenos Aires. Rovněž vyhrál Panamerický pohár v dresu argentinské reprezentace. „O Jihostroji jsem mluvil s bývalým nahrávačem Giraudem, který je také od nás z Argentiny. A taky jsem se vyptával Nacha Luengase. Oba mi dali výborné reference, jak klub funguje a jaký je život v Budějovicích. Říkali jen samé hezké věci, takže se moc těším,“ uvedl Bitar. Ten taktéž sdělil, že zápasy Českých Budějovic ve vyřazovací části bedlivě sledoval. „Vím, že to byla pro klub parádní sezona a očekávání budou velká. Doufám, že na to navážeme a čeká nás další úspěšný ročník,“ doplnila nová akvizice.

Ztrátou budou určitě odchody smečařů Kaloyana Balabanova a Ignacia Luengase. Druhý jmenovaný se stal jednou z největších hvězd tuzemské elitní soutěže. Na tuto pozici nyní přichází Brazilec Robson Rodrigues, známý pod přezdívkou Robinho. „Jsem smečař, který rád ovlivňuje průběh zápasu. Charakterizoval bych se jako agresivní útočník a mrštný hráč v poli. Protože nejsem vysoký, snažím se to dohnat dynamikou a výskokem. Troufnu si říct, že fyzicky jsem na tom velmi dobře, skáču vysoko a dokážu tvrdě zaútočit,“ prohlásil 188 centimetrů vysoký Robinho.

V extralize bude hrát první Íránec v historii

Dalším smečařem bude Íránec Sina Nikpoor. Dvoumetrový hráč bude vůbec prvním hráčem z této země působícím nejen v jihočeském klubu, ale také prvním Íráncem v české extralize. Na jih Čech přichází z elitního íránského týmu Shahdab Yazd. „Najít náhradu za Ignacia, tedy stabilního útočně laděného smečaře vysokého přes dva metry, je těžký oříšek. Věříme, že Sina je takovým typem hráče, kterého jsme hledali,“ prohlásil pro klubový web generální manažer Robert Mifka.

Ostravský písek našim hráčům nesedl. Ani jeden ze tří českých párů se nekvalifikoval

Na pozici univerzála vsadí Jihostroj na dravé mládí. V týmu setrvá Kubánec Alejandro González, jehož doplní jeden z největších talentů českého volejbalu Tomáš Brichta. Ten má teprve devatenáct let. „Už by měl mít na to, ukázat, že na extraligu má. Má toho dost za sebou a hlavně povahou by svou roli měl zvládnout. Je velkým příslibem nejen pro náš klub, ale i pro celý český volejbal. Je to levoruký univerzál, ve kterém mnozí vidí jiného našeho odchovance Marka Šotolu. Pokud na sobě bude dál tvrdě makat, obloha je pro něj limit, jak se říká. Máme velikou radost, že jsme se dohodli na víceleté smlouvě,“ prohlásil na jeho adresu Mifka.

další zajímavé články