sobota, 27. 07. 2024
Třetím Čechem na lavičce týmu z NHL bude Jaroslav Svejkovský

Třetím Čechem na lavičce týmu z NHL bude Jaroslav Svejkovský

Vancouver Canuks hlásí změny v realizačním týmu. Z pozice dovednostního kouče byl do role asistenta trenéra hlavního týmu Ricka Toccheta povýšen bývalý český útočník Jaroslav Svejkovský. Sedmačtyřicetiletý Svejkovský tak bude po Slavomírovi Lenerovi a Ivanovi Hlinkovi třetím Čechem na lavičce celku z NHL.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 06. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Novinku oznámil generální manažer klubu Patrik Allvin. Vítěz Pacifické divize v uplynulém ročníku také oznámil, že se do koučování hlavního týmu rovněž zapojí klubový legendy, bratři Daniel a Henrik Sedinovi ze Švédska. Poté, co jsme zvážili své možnosti, rychle jsme si uvědomili, že toho nejlepšího kandidáta už máme v našem klubu. Možnost povýšení zevnitř klubu nám při přechodu pomůže, protože Yogi hodně dobře chápe naše systémy a způsob, jakým chceme hrát," prohlásil Allvin o Svejkovském, jenž v klubu působil coby dovednostní kouč v posledních dvou ročnících. Předtím se ještě pohyboval u mládeže Vancouveru, kde pracoval třeba v klubu Vancouver Giants v juniorské WHL.

"Od okamžiku, co jsem do Vancouveru přišel, mě uchvátila Yogiho pracovitost a ochota udělat cokoli, co nám pomůže být lepším týmem," sdělil hlavní kouč Tocchet, který v květnu získal ocenění nejlepšího trenéra uplynulého ročníku NHL.

Aktivní kariéru musel Svejkovský ukončit brzy

Svejkovský dlouhodobě působí v zámoří. Na počátku své hokejové kariéry si zahrál i extraligu za Plzeň, následně se od roku 1995 přesunul za velkou louži. V prvním kole draftu si ho v roce 1996 vybral Washington, jeho kariéru v NHL však výrazně ovlivnily zdravotní problémy. Nakonec musel oznámit konec v pouhých čtyřiadvaceti letech. V nejlepší soutěži světa nasbíral v dresech Capitals a Tampy Bay 113 startů, během nichž vstřelil 23 branek a přidal 19 asistencí. V posledním duelu své první sezony 1996/97 v NHL se Svejkovský dokonce blýskl čtyřmi brankami do sítě Buffala.

Naváže na Lenera a Hlinku

Prvním českým trenérem na střídačce klubu z NHL byl Slavomír Lener, jenž dostal důvěru v roli asistenta kouče v Calgary. Zde působil v letech 1992 až 1995 a odtud se přesunul na Floridu, kde strávil další tři roky. Jediným hlavním trenérem v NHL zatím zůstává Ivan Hlinka, který v letech 2000 až 2001 vedl hlavní tým Pittsburghu.

 

další zajímavé články