sobota, 27. 07. 2024
Jistoty i otazníky. Kdo se objeví v nominaci největšího favorita ME 2024 a kdo si vyslechne zdrcující ortel?

Jistoty i otazníky. Kdo se objeví v nominaci největšího favorita ME 2024 a kdo si vyslechne zdrcující ortel?

Největším favoritem pro blížící se fotbalový evropský šampionát je dle analytické společnosti Opta Anglie. Web SkySports se před startem mistrovství Evropy podíval na to, kdo si v pátek vyslechne pozitivní zprávu o své nominaci a kteří hráči budou mít s největší pravděpodobností smůlu. 


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 05. 06. 2024
  • , zdroj fotky: England football team

Tři brankáři, šest obránců, čtyři záložníci a také pět ofenzivních hráčů. Podle anglického webu SkySports má jistou nominaci do anglického národního týmu celkem 18 hráčů.

Jedničkou bude zcela jistě Jordan Pickford, jenž už má zkušenosti z velkých akcí. Dvojkou bude i přes výrazně menší herní vytížení Aaron Ramsdale. A i pozice trojky je zřejmá, na svou šanci bude čekat Dean Henderson.

Skvělou sezonu má za sebou John Stones a Gareth Southgate jej znovu nevynechá. Nebude chybět ani nejlepší pravý bek Anglie Kyle Walker, spoluhráč Stonese z Manchesteru City. Skvělý start do sezony měl také Kieran Trippier, a ačkoliv se mu v dalším průběhu už tolik nedařilo, místo má jisté.

Stejně tak klíčový muž a lídr defenzivy Harry Maguire z Manchesteru United. Na svou příležitost poté budou čekat Marc Guehi a Ezri Konsa, kteří by dle SkySports také neměli mít žádné obavy.

Trent Alexander-Arnold bude plnit roli defenzivního záložníka, což ukázal už v přípravném klání proti Bosně a Hercegovině. Jistotu nominace má také Conor Gallagher, kapitán Chelsea, jenž bude bojovat o základní sestavu. Na lavičce bude připraven Kobbie Mainoo, vycházející hvězda Rudých ďáblů.

Absolutní jistotou je pro Garetha Southgatea Declan Rice, jenž v Arsenalu prožil báječný ročník, který ovšem opět skončil bez zisku trofeje. Jude Bellingham oproti Riceovi získal titul v La Lize i v Lize mistrů a bude desítkou.

Pevnou pozici mají také Cole Palmer, Bukayo Saka a Phil Foden, nejlepší hráč uplynulé sezony Premier League. A samozřejmě nemůže chybět Harry Kane, ofenzivní vůdce Anglie a kapitán týmu.

Další hráči nominaci, která bude zveřejněna v pátek 7. června, už jistou nemají. Dle SkySports o ni v posledním přípravném utkání proti Islandu bude bojovat jedenáct hráčů.

Z obránců se jedná o Jarrada Branthwaiteho, Lewise Dunka, Joea Gomeze a také Luka Shawa. Posledně jmenovaný nehraje od poloviny února, pro Southgatea je přesto poměrně důležitý. A pokud by to s bekem United riskl, pravděpodobně by se nedostalo na věčného čekatele na branku, tedy obránce Liverpoolu Gomeze.

Skvělou sezonu za sebou má Ollie Watkins, ani to mu ale nemusí stačit. Ivan Toney sice za Watkinsem letos zaostával, Southgate ale miluje způsob, jakým útočník Brentfordu hraje. Podle SkySports je to jedna z klíčových bitev.

Nervózní budou také James Maddison a Jack Grealish. Je možné, že si kouč Albionu vybere z těchto dvou jen jednoho. Přetrvávající problémy s kotníkem má Anthony Gordon, místo něj by mohl Southgate zařadit Eberechiho Ezeho, jenž prožil v Crystal Palace více než solidní ročník.

Stopku naopak v pátek podle SkySports obdrží dva hráči Liverpoolu, Jarrell Quansah a Curtis Jones. V devatenácti letech by se nominace neměl dočkat ani Adam Wharton, stejně tak brankář James Trafford. Ten byl dvakrát součástí tréninkového procesu, jeho čas by měl ale teprve přijít.

další zajímavé články