sobota, 27. 07. 2024
Priske do Rotterdamu? Tady je přehled čtyř adeptů, kteří by ho mohli ve Spartě nahradit

Priske do Rotterdamu? Tady je přehled čtyř adeptů, kteří by ho mohli ve Spartě nahradit

Spartu udělal zase silnou. Naučil ji vyhrávat. Dva tituly v řadě mluví samy za sebe, přesto je dost možné, že třetí už Brian Priske na Letné nezíská. Intenzivně o něj totiž stojí nizozemský Feyenoord Rotterdam a podle informací sportwin.cz je odchod dánského kouče víc než pravděpodobný. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 03. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

I když první holandskou nabídku ve výši jednoho miliónu eur Sparta smetla ze stolu, ta druhá by mohla být výrazně zajímavější, sám kouč je nové výzvě nakloněný. Zde je přehled čtyř nejvážnějších adeptů, kteří by ho mohli nahradit.

Lars Friis

Není tajemstvím, že v případě Priskeho odchodu by Sparta nejraději sáhla po jeho asistentovi. Po dánském odborníkovi Larsu Friisovi, který vedení Letenských uchvátil stejně jako jeho věhlasnější krajan. Do Prahy sice dorazil s půlročním zpožděním než on, i za ním je však obrovský kus práce, rozhodně to není jen nosič kuželů. Těžký úkol by zvládl. Je na něj připravený, premiéru v roli hlavního kouče si odbyl už v Aalborgu. Jenže má to jeden háček. Celkem podstatný. Pokud Priske do Feyenoordu zamíří, jeho velkým přáním je, aby šel Friis spolu s ním. Udržet ho je tak pro úřadujícího mistra extrémně důležité. Paradoxně možná víc než udržet samotného Priskeho.

Vítězslav Lavička

I kdyby však došlo k tomu, že z Prahy zmizí celá dánská ekupa, Sparta by si poradila. Variantou číslo jedna by pak bylo přesunout Vítězslava Lavičku ze Strahova na Letnou. Z ředitele mládežnických akademií by se stal znovu trenér týmu, tohle řešení se přímo nabízí. Lavička už totiž Spartu třikrát vedl a vůbec ne špatně. V roli hlavního kouče s ní má dva tituly, v roce 2014 slavil dokonce triple. Nechal by se přemluvit, aby se z kanceláře sesunul na hřiště? Vemte jed, že ano. Ale má to několik proti. Zrovna Lavička není z těch, co by se klepali na pozici někoho jiného, ve své současné funkci má skvělé výsledky. Měl je i coby trenér, výrazný herní progres pod ním ale Sparta nikdy neudělala. Na druhou však neměla v kabině kvalitu co dnes.

Adrián Guľa

Chybělo vážně málo a vlády nad Spartou by se před dvěma lety ujal místo Priskeho Adrián Guľa. Jednání s ním byla ve finální fázi. Tomáš Rosický dal nakonec přednost Dánovi, i prostovlasý stratég ze Slovenska ho však mimořádně zaujal. A není těžké uhodnout proč. Byť angažmá v Plzni Guľovi výsledkově nevyšlo, na západ Čech přinesl spoustu zajímavých prvků, celkově byl jeho příchod pro českou ligu osvěžením. Navíc kdyby Aleš Hruška stupidně nefauloval v nastavení pohárového zápasu v Alkmaaru, možná by Viktorii vedl ještě dnes. Koučem Sparty se každopádně nestal, Rosický na něj ale určitě nezapomněl. Nicméně ideální varianta by to asi nebyla. Charisma Guľovi fakt nechybí, výsledky však trochu ano. Naposledy byl odvolán z Dunajské Stredy, nyní je bez angažmá. Vyjednává s kyperským Apollonem Limassol. Nabídka ze Sparty by však mohla všechno změnit.

Martin Svědík

I když se v souvislosti s Martinem Svědíkem hovořilo hlavně o Slavii, respektive Plzni, nakonec by mohl zakotvit na Letné. Je to skvělý trenér se slibnou budoucností, jeho šestiletá štace ve Slovácku byla lemována samými úspěchy. Dokáže zlepšovat hráče, skutečnému tlaku na výsledky ještě ale nikdy nečelil. Už vůbec na takovému, který by ho čekal právě na Spartě. Navíc je tu ještě jedna věc. Na Slovácku se obklopoval lehce přestárlými hráči, místo talentu sázel na zkušenost. Což je přesně směr, kterým se Sparta pod Rosickým ubírat moc nehodlá.

další zajímavé články