sobota, 27. 07. 2024
Vše, co potřebujete vědět o MS v hokeji 2025. Cesta za obhajobou započne v Dánsku

Vše, co potřebujete vědět o MS v hokeji 2025. Cesta za obhajobou započne v Dánsku

Sotva nám skončilo jedno MS, ale jisté kontury se nám začínají rýsovat i na to další. To se uskuteční v Dánsku a ve Švédsku a čeští reprezentanti se na něm střetnou s (převážně) novými soupeři.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 01. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Český Hokej

Velké oslavy sice ještě pořád doznívají, ale už teď víme, s kým se střetneme na dalším mistrovství světa. Týmy se jako už tradičně rozdělily do dvou skupin, nicméně s tím, že České republice po jejím posledním triumfu přibylo v koeficientu více bodů, se také dočkala vyššího nasazení v žebříčku.

Hlavní nasazovací kritéria (kromě bodů) byla taková: Švédsko bude působit ve skupině A, jejíž zápasy se odehrají ve Stockholmu, Dánsko pro změnu ve skupině B, jejíž zápasy se uskuteční v Herningu. Následný los jen rozházel týmy do každé části.

Aniž bychom chtěli někoho napínat, pojďme se rovnou podívat na obě skupiny (seřazeno dle koeficientu).

Skupina A: Kanada, Švýcarsko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Rakousko, Francie, Slovinsko.

Skupina B: Finsko, Česko, USA, Německo, Dánsko, Norsko, Kazachstán, Maďarsko.

Zásadním doplňujícím údajem je to, že nám mistroství světa započne 9. května 2025 a finále se dočkáme 25. května. Účast postupem z nižší soutěže si zajistilo Slovinsko a Maďarsko.

Češi se po letošním triumfu, jak jsme si nicméně mohli vyvodit z celkového složení, posunuli z osmého na čtvrté místo. Teoreticky by mohli usilovat i o uvedení do NHL turnaje „čtyř národů“, který nahrazuje klasický formát all stars zápasů.

Organizátoři nicméně upozorňují na to, že obě skupiny ještě nemusí být kompletní. Pořadatelská země – a že teď máme rovnou dvě – má právo na jednu úpravu. Mohou tedy prohodit dva týmy ze skupin A a B. Podobné výhody využili letos i Češi, kteří si do Prahy pozvali místo původně vylosované USA divácky atraktivnější Kanadu. 

Herní formát pak zůstane stejný jako doposud. Každý skupina má osm mužstev, z nichž nejlepší čtyři postoupí do vyřazovací části. Nejlepší z áčka pak půjde proti čtvrtému týmu z béčka.

další zajímavé články