sobota, 27. 07. 2024
Ať fanoušci Plzně do Prahy raději nejezdí. Jejich šály by tam působily jak červený hadr na býka, radí Vízek. Pro chuligány chce tvrdé tresty

Ať fanoušci Plzně do Prahy raději nejezdí. Jejich šály by tam působily jak červený hadr na býka, radí Vízek. Pro chuligány chce tvrdé tresty

Těšil se na fotbalový svátek, po jeho skončení mu ale zůstala pachuť v ústech. A pořádná! Slavný fotbalový internacionál Ladislav Vízek se v rozhovoru pro sportwin.cz vrátil k nechutnostem, které završily pohárové finále mezi Plzní a Spartou.


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 25. 05. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Chování několika výtržníků podle něj dává jasnou odpověď, zda jsou těžkooděnci na fotbale třeba nebo ne. Při nedělní ligové “odvetě“ se už ale podle Vízka žádná zvěrstva dít nebudou.

Co přesně se v Plzni stalo? Když vyostřený souboj skončil, fanoušci Sparty uposlechli výzvu pořadatelů a překvapivě nevyběhli slavit triumf 2:1 přímo na trávník, místo nich tam ale dost nepochopitelně vtrhli příznivci domácích. Okamžitě se vydali pod hostující kotel a začali ho provokovat, což si sparťanští “Tifosi“ samozřejmě nenechali líbit. Přeskočili zátarasy a začali se řezat hlava nehlava. Tedy hlavně s policisty, kteří je k fanouškům Viktorie odmítali pustit.

“Mluvil jsem o tom s Ivanem Haškem a oba jsme se divili, že už zase někdo řeší, jestli zásah policie byl či nebyl adekvátní. Samozřejmě že byl a mohl být i tvrdší. Policie má mít přece velkou sílu. Když si někdo dovolí vtrhnout na hřiště, mají proti němu tvrdě zasáhnout, a ne aby ještě někdo diskutoval o tom, jestli tam policisté vůbec mají do dělat,“ kroutí hlavou Vízek.

Je smutný, že kultura na českých stadionech se pořád ani neblíží té v Anglii, kde s fotbalovými výtržníky měli problém v minulosti. Ale dokázali ho jednou provždy vyřešit. Vběhneš na hřiště, skončíš okamžitě v cele, na fotbal se hodně dlouho nepodíváš! Vízek věří, že podobný postup by zafungoval i v Česku.

“Ale nejde jenom o to. Lidem, co přijdou v kuklách nebo si prostě zakrývají obličej, bych zakázal vstup na stadion. Už jen to přece znamená, že tam nejdou kvůli fotbalu, ale že je zajímá něco úplně jiného. Celkově by se měly tresty proti výtržníkům zpřísnit. Je fajn, že teď tolik lidí začalo chodit na fotbal, tyhle bezmozkové je však mohou ze stadionu zase vyhnat. Jasně, v Plzni to byl extrém, navíc způsobený fanoušky domácích, o to víc je ale třeba tvrdě trestat. Zvlášť když ti chlapíci jsou na kamerách, na internetu běhají jejich fotky. Já bych je zavřel, až zčernaj!“ rozproudil se Vízek, jemuž se závěr finálové bitvy celkově vůbec nelíbil.

Nezvládli ho fanoušci, nezvládly ho ani realizační týmy, což je ale taková česká klasika. “Je to smutný. Někteří lidi by se nad sebou měli zkrátka zamyslet. Český fotbal jde nahoru, herně i na tribunách, tyhle věci mu ale strašně škodí. Dotyční si možná ani neuvědomují, jak moc,“ poznamenala legenda pražské Dukly.

Pikantní je, že v neděli na sebe obě mužstva narazí znovu. Po pohárovém finále spolu uzavřou ligovou soutěž, tentokrát na Letné. Tam už ale Vízek žádné rvačky neočekává. “Nemyslím si, že se fanoušci pobijí znovu, tenhle zápas proběhne klidně. Už jen proto, že nikdo z Plzně do Prahy nedorazí. A pokud ano, radil bych jim, aby si to dobře rozmysleli. Minimálně aby si s sebou nebrali klubové šály. Po tom, co se dělo v týdnu, by na někoho mohly působit jako červený hadr na býka,“ rozesmál se na závěr.

další zajímavé články