sobota, 27. 07. 2024
Za vše může Ukrajina! Nespokojený Fury svádí prohru na válku. Soucit je zlomil, tvrdí

Za vše může Ukrajina! Nespokojený Fury svádí prohru na válku. Soucit je zlomil, tvrdí

Od léta 2019 do podzimu 2023 byl Tyson Fury dle serveru BoxRec jedničkou těžké váhy boxu. Kvůli neaktivitě o své postavení ovšem přišel a nyní jej definitivně přenechal svému nástupci Oleksandru Usykovi.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 20. 05. 2024
  • , zdroj fotky: DAZN

Tento pár se střetl tuto sobotu v Rijádu při tzv. „Saúdské sezoně“. Mocný šejk Turki Alalshikh se rozhodl rozhýbat boxerské odvětví, které poslední léta přicházelo o ty největší zápasy. To vše kvůli tomu, že se federace nebyly schopny mezi sebou domluvit, a když už se blížila dohoda, tak šampiony nikdo nedokázal zaplatit.

Saúdská peněženka je však bezedná, a proto bylo možné po dlouhých čtyřiadvaceti letech uspořádat první souboj o nesporného krále těžké váhy. Jednalo se o litou bitvu, která trvala celých dvanáct kol a neustále se přesouvala z jedné strany na druhou.

Světlou výjimku, jež nepochybně rozhodla o výsledku zápasu, představovala devátá tříminutovka. V ní Usyk trefil parádní levý hák a poslal svého britského soupeře na provazy. Kdyby tam nebyly, tak nepochybně padá k zemi.

Následovala série úderů, jež Tysona dobíjely do bezvědomí. Kdyby nezasáhl rozhodčí a nepřičetl Usykovi úspěšně doručený knockdown, tak máme po zápase. Takhle jsme si mohli vychutnat celých dvanáct kol, jež v tom bodovém rozuzlení asi skutečně vyšla v Usykův prospěch, pouze Fury to doteď nedokáže překousnout, ani pochopit.

„Jsem přesvědčený, že jsem vyhrál, ale všichni víme, že je Ukrajina ve válce. A lidé se zemí, co je ve válce, více soucítí,“ okomentoval Fury hned po duelu během rozhovoru do mikrofonu svou prohru, která ho připravila o bezchybnou vítěznou sérii. Navíc nemohl doručit svá slova o tom, jak Usyka, tu „přerostlou střední váhu“, přejede.

V každém případě nás bude čekat odveta, jež je součástí doložky ve smlouvě, kterou oba boxeři podepsali. Saúdové už znají konkrétní termín, a nás by tedy mělo zajímat pouze datum 12. října, kdy se znovu podíváme do Rijádu. Pro Furyho skvělá příležitost, jak se opět probojovat na vrchol. Ten puntík v jeho rekordu mu to ale nesmaže. A pokud znovu prohraje, tak tím přijde i o svůj sen být nejlepší těžkou váhou současnosti.

další zajímavé články