sobota, 27. 07. 2024
Horší úvod, ale vynikající třetí třetina. Češi sedmi góly rozebrali Dány, Rulík ale bude měnit přesilovkové sestavy

Horší úvod, ale vynikající třetí třetina. Češi sedmi góly rozebrali Dány, Rulík ale bude měnit přesilovkové sestavy

Slabší úvod, ale po skvělé třetí třetině poměrně pohodlné vítězství. Česká reprezentace porazila Dány na MS v základní hrací době poprvé od roku 2012 a propracovala se na první pozici ve skupině A.


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 15. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Český Hokej

Před dvanácti lety se česká reprezentace radovala z vítězství 2:0. Od té doby v základní hrací době Dánsko porazit nedokázala. Až do dnešního odpoledne. I když první třetina napovídala tomu, že i letos to bude značné trápení.

Ve 13. minutě přitom Dánové šli do tří a Češi měli k dispozici přesilovou hru o dvou hráčích přesně jednu minutu a devětačtyřicet vteřin. Stav ale zůstal nezměněn a Radim Rulík po utkání přiznal, že v rámci přesilovek chystá změny.

"Přesilovku 5 na 3 jsme sehráli špatně a budeme měnit sestavu. Absolutně jsme ji nezvládli a budeme se tomu věnovat," řekl v rozhovoru pro Českou televizi. To Dánové využili hned první přesilovou hru a po skvělém signálu šli zásluhou Wejseho do vedení.

"Měli jsme v první třetině těžké nohy, dostali jsme gól ze signálu a bohužel jsme to nezaregistrovali. To byl hezký gól. Důležitá byla ale kontaktní branka na 1:1," pokračoval Rulík. Právě osm vteřin před koncem první části udeřil Jan Rutta a nastartoval český obrat.

Druhá třetina jednoznačně patřila domácím. První branku zaznamenal po krásné přihrávce Kondelíka Jakub Flek, za necelé dvě minuty skóroval i Lukáš Sedlák. Z velké převahy ale Češi vytěžili jen dva góly a v závěru opět inkasovali. Střelu Jensena tečoval zády Russell a bylo zaděláno na drama. 

"Druhá třetina vyzněla jednoznačně v náš prospěch a pohyb už byl dobrý. Kontaktní gól je ale nabudil, my jsme na začátku třetí třetiny byli trochu pasivní," podotkl Rulík. Dánové v páté minutě třetí třetiny dokonce srovnali krok a mířili za bodovým ziskem.

Na vyrovnávací branku ale reprezentace rychle reagovala, i díky dobré cloně Kubalíka se trefil obránce Kundrátek a nastartoval parádní pětiminutovku. V ní se poprvé prosadil také Dominik Kubalík a potřetí v řadě Matěj Stránský.

Na jeho trefu reagoval Mathias From, ovšem už za minutu a sedmnáct vteřin vypálil Palát a definitivně rozhodl o vítězství v poměru 7:4. "Od stavu 3:3 náš tým ukázal, že chce vyhrát. Závěr byl famózní a zaslouženě jsme to překlopili na svou stranu," dodal Rulík.

další zajímavé články