sobota, 27. 07. 2024
Fotbalisté Sparty si poradili s Ostravou a dělí je krůček od titulu

Fotbalisté Sparty si poradili s Ostravou a dělí je krůček od titulu

Spartě chybí jediný krůček k titulu! Po domácím triumfu 2:1 nad Baníkem Ostrava potřebují Pražané vyhrát alespoň jednou ze dvou utkání. Za jistých okolností by se ovšem mohli radovat už zítra. Jednou z hlavních tváří dnešního večera byl srbský křídelník Veljko Birmančevič, který se postaral o oba góly. Naděje Baníku na bodový zisk utnula obdržená červená karta.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 15. 05. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Sparta - Baník Ostrava 2:1 (1:0)

Pro oba týmy bylo vítězství v tomto utkání nesmírně důležité. Výhrou Slovácka v Mladé Boleslavi se Baník vrátil do bojů o čtvrté místo znamenající jistotu Evropské ligy, Sparta naopak potřebovala navýšit náskok na Slavii už na sedm bodů. To se nakonec podařilo a pokud zítra Slavia nezvládne duel s Plzní, bude rozhodnuto. Pokud Sešívání zvítězí, může si Sparta titul uhrát sama v sobotu na půdě Mladé Boleslavi. V posledním kole pak ještě doma přivítá Plzeň.

Pojďme ale k samotnému utkání. V něm otevřel šestadvacetiletý Srb skóre ve 30. minutě, kdy Letáček sice výtečně zneškodnil pokus Kuchty, odražený míč si ovšem našel Birmančevič a pohodlně ho dopravil do odkryté klece. Hostům se podařilo vyrovnat až krátce po změně stran, rohový kop Šína poslal do sítě akrobatickým zakončením Frydrych. O čtyři minuty si ale ostravský celek zadělal na problémy, unikajicího Birmančeviče zastavil nedovoleně Kpozo a jelikož byl posledním hráčem, nemohl vidět nic jiného než červenou kartu.

Přesilovku Sparta využila

S naskytnou početní výhodou si Sparťané poradili hned po šesti minutách. Preciadův pokus ze střední vzdálenosti proletěl hloučkem hráčů ve vápně a orazítkoval tyč, z následné dorážky pak nikdo jiný než Birmančevič překonal bezmocného Letáčka. Další branka už nepřišla, i tak to ale domácí mrzet nemuselo. Po remíze v derby zvládli další důležitý souboj a titul mají na dosah.

Rozdílový Birmančevič

Pro srbského útočníka to byla letos již šestnáctá ligová trefa ve třiceti utkáních. Nadstandartní statistiku má navíc také v počtu asistencí, kterých zatím nasbíral jedenáct. Pozadu nezůstal ani v Evropské lize, kde má na kontě bilanci 4+2 z jedenácti zápasů. Na titulu tak má velký podíl a vedení letenského klubu bude mít přes léto plno práce udržet Birmančeviče v kádru.

další zajímavé články