sobota, 27. 07. 2024
Cítím se famózně, stejně jako před zlatou olympiádou v Londýně, straší Usyk neporaženého šampiona Furyho

Cítím se famózně, stejně jako před zlatou olympiádou v Londýně, straší Usyk neporaženého šampiona Furyho

Zlatou olympijskou medailí z Londýna ověnčeného ukrajinského boxera a šampiona organizací WBO, WBA a IBF Oleksandra Usyka čeká o víkendu v saúdskoarabském Rijádu nejdůležitější zápas kariéry a vůbec celého sportovního života. Soupeřem mu totiž bude nezpochybnitelný a stále neporažený vládce organizace WBC Tyson Fury, s nímž se utká o všechny pásy v těžké váze.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 14. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

"Z této bitvy vzejde jediný šampion. Cítím se opravdu famózně, stejně jako v roce 2012 na LOH v Londýně. Stejně mladý a energický s obrovskou touhou dokázat velké věci a posunout se na další level," vyprávěl sedmatřicetiletý bojovník v interview pro TNT.

"Rád bych řekl, že moje případné vítězství je vítězstvím celého ukrajinského lidu. Prohra je pak jen mým osobním neúspěchem," líčil mimořádně motivovaný Usyk.

Pakliže by proti doposud suverénnímu a o dva roky mladšímu Britovi s přezdívkou "Gypsy King" na neutrální arabské půdě v Kingdom Areně i před zraky Cristiana Ronalda z tamního Al Nassru uspěl, měl by v držení veškeré pásy, které soudobý boxerský svět nabízí. V těžké váze se to naposledy stalo před dlouhými 25 lety, kdy toho dosáhl Lennox Lewis.

A mohl by jít dál. "Když vyhraju, možná se vrátím zase do křížové váhy," informoval Usyk, který vykročil mezi nejtěžší váhy poté, co ve své kategorii dosáhl úplně všeho.

Poslední duel absolvoval Usyk v srpnu loňského roku na stadionu v polské Wroclawi, kde si díky KO poradil s Danielem Duboisem. Předtím se mu dvakrát podařilo skolit Anthonyho Joshuu.

Fury šel do akce naposledy loni v říjnu, když ho vyzval MMA fighter Francis Ngannou. Na stejném místě v Saúdské Arábii dosáhl po deseti kolech na čtyřiatřicátou výhru kariéry.

další zajímavé články