sobota, 27. 07. 2024
Tavernier se zapsal do historie anglického fotbalu. Je nejlepším defenzivním střelcem

Tavernier se zapsal do historie anglického fotbalu. Je nejlepším defenzivním střelcem

Anglický obránce James Tavernier hrající za skotské Rangers se o víkendu zapsal do historie britského fotbalu. Díky trefě z duelu proti Hibernian se stal nejlepším střelcem z pozice defenzivního hráče. 


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 01. 04. 2024
  • , zdroj fotky: Rangers Football Club

"Je to šílené. Kdybyste mi řekli, že někdy budu mít takovou šanci, určitě bych Vám nevěřil. Je to zásluha všech mých spoluhráčů, se kterými jsem za ta léta hrál a kteří mi na této cestě pomohli. Budu dál tvrdě pracovat a uvidím, kolik toho ještě přijde," řekl James Tavernier po sobotním utkání.

Na Ibrox Stadium sice v duelu proti Hibernian neproměnil penaltu, za šest minut poté ale dopravil míč do sítě a zapsal se do historie britského fotbalu.

A právě Rangers mu v tom pomohlo nejvíce. Anglický bek hrával za Carlisle, Sheffield Wednesday, Milton Keynes, Newcastle, Shrewsbury, Rotherham, Wigan a Bristol City. Během těchto angažmá ale nasbíral jen 8 ligových branek.

Hned v první sezoně v Rangers se ale trefil desetkrát a jednoznačně nejlepší ročník prožil o tři roky později, kdy jako kapitán nasázel 14 branek a přidal 16 asistencí. A to stále mluvíme pouze o ligových číslech.

Celkově se Tavernier dostal na 1311 branek a stal se obráncem s nejvyšším počtem gólů v britských soutěžích. Na druhé místo odsunul bývalého obránce Prestonu North End Grahama Alexandera, který byl taktéž specialistou na přímé kopy a penalty.

Skot rekord vytvořil v ročníku 2008/09, kdy předehnal Steva Bruce. Následně odešel do aktivního fotbalového důchodu a nyní je manažerem Bradfordu City z League Two.

Tavernier ale rozhodně ještě končit nehodlá. A jelikož je v Rangers skutečně expertem na pokutové kopy a zahrávání standardních situací, rekord se určitě ještě výrazně posune.

další zajímavé články