sobota, 27. 07. 2024

Poslední zápas ME 2016 určí celkového vítěze. Favoritem je pořadatelská země


  • autor: jaromir
  • , vydáno: 09. 07. 2016

V neděli večer se široká fotbalová veřejnost dozví jméno mistra Evropy pro následující čtyři roky. Domácí celek nastoupí od 21 hodin SEČ proti Portugalsku. Utkání můžete sledovat na stanici ČT Sport.

PREVIEW

Začneme rozborem domácího výběru. Francie byla jako již tradičně nalosována jako pořadatelská země do skupiny A, kde se střetla s výběry Švýcarska, Albánie a Rumunska. Ačkoliv byla Francie papírovým favoritem, ve všech třech utkání základní skupiny se na těsné vítězství vždy nadřela. Tři body dokázala urvat s Rumunskem (2:1) a také s Albánií (2:0), v posledním zápase proti Švýcarsku uhrála bezbrankovou remízu. V osmifinále přešel galský kohout přes Irsko (2:1), ve čtvrtfinále si domácí poradili s Islandem vysoko 5:2. Semifinálový souboj zvládla Francie na jedničku a porazila 2:0 aktuální mistry světa Němce. S Portugalskem se před startem ME s finálovou účastí tak nějak nepočítalo. Jenže Portugalci se dokázali doslova vylízat ze základní skupiny díky třem remízám a postupu ze třetího místa. V osmifinále pak vyřadili Chorvaty (v prodloužení), ve čtvrtfinále Polsko (na penalty). V semifinále vybojovalo Portugalsko svou první výhru v základní hrací době na šampionátu a hned z toho byl postup do finále EURA. Doplatil na to Wales, který tak prohrál rozdílem dvou branek (2:0). Vzájemné zápasy z tohoto tisíciletí hovoří jasně pro galského kohouta. Z pěti střetnutí totiž Francie dokázala zvítězit ve čtyřech případech, v tom pátém (semifinále EURA 2000) zvítězila Francie nad Portugalskem až v prodloužení.

NÁZOR

Mírným favoritem jsou určitě domácí fotbalisté, kteří díky semifinálové výhře nad Německem nahnali svému nedělnímu soupeři minimálně respekt. Věřím, že ve finále rozhodne podpora domácích fanoušků, Portugalsko si své štěstí už vybralo.

TIP SPORTWIN.CZ: 2 – výhra Francie

Přibližný kurz: 2.05

(zdroj fotky: facebook.com)

další zajímavé články