pondělí, 14. 10. 2024
Kvitová o mateřství: Porod byl těžký, na návrat k tenisu nemám myšlenky

Kvitová o mateřství: Porod byl těžký, na návrat k tenisu nemám myšlenky

Petra Kvitová, dvojnásobná wimbledonská vítězka a ikona českého tenisu, momentálně zažívá úplně jinou kapitolu svého života. V červenci letošního roku se stala maminkou a po narození syna Petra se její život naprosto změnil.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 12. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Mateřství: Nová životní role pro Kvitovou

Na kurty se Petra nevrátila téměř rok a její jméno se již přestalo objevovat v žebříčku WTA. Její poslední soutěžní zápas se datuje na loňský rok a od té doby se Kvitová soustředí na svůj nový životní úkol – mateřství. Spolu s manželem a trenérem v jedné osobě, Jiřím Vaňkem, vychovávají syna Petra, který se jim narodil v červenci.

Petra se svěřila, že porod byl pro ni těžkou zkouškou. „Porod byl pro mě utrpením. Nakonec jsem skončil akutním císařem, což nebylo úplně jednoduché,“ přiznala otevřeně v rozhovoru pro lp-life.cz. „Myslela jsem si, že porod proběhne lépe, ale bohužel to nešlo tak, jak jsem doufala. Teď se pomalu zotavují, ale pořád to jde volna,“ dodala tenistka.

Návrat na kurty? Zatím ne…

Ačkoli Petra skončila oficiálně, momentálně se vrací do světa tenisu nemyslí. „Neuvažuji o návratu. Mám to teď otevřít a nechávám si prostor. Nemohu zatím říct, kdy se vrátím, ani jestli se vůbec vrátím. Byl to těžký porod a stále se zotavuji,“ vysvětlila Kvitová.

Zdraví a rodina jsou pro čtyřiatřicetiletou šampionku momentálně na prvním místě. Jak přiznala, není snadné sladit roli matky s profesionálním sportem, zvlášť když je péče o novorozené dítě náročné. „Teď se soustředím hlavně na malého a rodinu. Nechávám si to otevřené, protože si nejsem jistá, jak se budu cítit fyzicky a mentálně. Je mi už čtyřiatřicet a to bude záležet na celé rodině,“ doplnila tenistka.

Špičkové hráčky se vracejí, inspirace pro Petru?

Mezi prvními, kdo Petře po narození syna pogratuloval, byly její kolegyně z tenisového světa, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová. Obě tenistky se po porodu vrátily na tenisové kurty a dokázaly, že je možné skloubit mateřství s profesionální kariérou. Šafářová i Strýcová jsou pro Kvitovou velkou inspirací, ale zda se vydá stejnou cestou, není jisté.

„Barbora i Lucie jsou neuvěřitelné ženy, a to, co dokázaly, je obdivuhodné. Ale jak to dopadne u mě, to teď nemůžu říct. Každý to má jinak a já mám pocit, že to musím nechat plynout,“ uvedla Petra. Tenis je pro ni stále součástí života, ale jak sama přiznává, mentálně je momentálně někde jinde.

S podporou manžela zvládá náročné chvíle

Péče o novorozené dítě není snadná a Petra vděčně přiznává, že se může spolehnout na svého manžela a trenéra Jiřího Vaňka. „Jirka je úžasný. Když malý nespí a já jsem vyčerpaná, ráno si ho vezme, abych se mohla dostat. Velmi mi pomáhá a jsem za to nesmírně vděčná,“ svěřila se Kvitová s tím, že péče o syna je pro ni i přes náročné noci radosti.

Vaněk, který Petru trénoval i během své profesionální kariéry, je oporou i nyní, kdy se pár musí vypořádat s novými výzvami, které přináší rodičovství. Společně vytváří silný tým a Kvitová si pochvaluje, jak jejich partnerství funguje.

Co přinese budoucnost?

Kvitová se zatím drží mimo tenisové kurty, ale jak sama říká, nic není rozhodnuto definitivně. O svém dalším osudu v tenisovém světě má jasno jen v tom, že nyní je pro ni prioritou rodina. „Neřekla jsem ani ano, ani ne. Uvidíme, jak to půjde dál. Hlavně chci být teď dobrá máma a užít si tento čas,“ uzavřela Petra své vyhlídky do budoucna.

Pro fanoušky Petry Kvitové tak zůstává otázkou, zda se někdy dočkáme jejího návratu na vrcholové turnaje. Jisté však je, že už se rozhodne jakkoliv, česká tenisová legenda zůstane v srdcích fanoušků jako jedna z největších ikon světového tenisu.

další zajímavé články