sobota, 12. 10. 2024
Menšík v Šanghaji ohromil Djokoviče: Tohle je budoucnost tenisu

Menšík v Šanghaji ohromil Djokoviče: Tohle je budoucnost tenisu

V šanghajském čtvrtfinále se Novak Djokovič utkal s mladým českým talentem Jakubem Menšíkem, a přestože Srb postoupil do semifinále, neváhal vyseknout českému hráči poklonu. 


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 11. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Djokovič ocenil Menšíkův růst

Jakmile se po zápase oba hráči objali, bylo jasné, že nejde jen o běžný pozápasový rituál. Menšík, který se během souboje opakovaně dostával Djokovičovi pod kůži, ukázal, jak moc za poslední měsíce vyrostl. „Do poslední chvíle jsme se přetahovali o každý míč," uvedl s respektem Djokovič, jenž se díky vítězství dostal do rekordního 77. semifinále na turnajích Masters 1000.

Djokovič s Menšíkem sdílí úzký vztah, který začal po jejich prvním setkání během Australian Open 2022, kdy Srb obdivoval českého mladíka za jeho statečný boj. „Jakuba sleduji už tři roky. Hodně jsme spolu trénovali a vždy to byla zábava,“ řekl muž, který se ale teprve teď v ostrém zápase přesvědčil, jak moc se Menšík zlepšil.

Mladý talent potrápil šampiona

Navzdory tomu, že Djokovič nakonec zvítězil 7:6, 1:6, 4:6, Menšík mu především v prvním setu pořádně zatopil. Svojí silou na podání, kdy nasázel 17 es, a agresivní hrou z forhendu držel Srba ve střehu. „Rok a půl jsem s ním netrénoval, takže jsem teď mohl vidět, proč je jedním z nejlepších servismanů na okruhu,“ prohlásil Djokovič, který přiznal, že měl štěstí v rozhodujících momentech zápasu.

Šanghaj jako krok vpřed

Pro Menšíka byl však turnaj v Šanghaji obrovským úspěchem. Nejenže dokázal porazit hráče z elitní desítky, jakými jsou Andrej Rubljov a Grigor Dimitrov, ale svůj výkon korunoval tím, že Srbovi vzal set v tie-breaku. Tento výkon ho katapultoval blíže k první světové padesátce, což je pro mladého českého tenistu dalším důležitým milníkem v jeho kariéře.

Djokovič i přes těžký zápas s Menšíkem pokračuje dál a nyní se v semifinále střetne s Taylorem Fritzem. Na druhé straně se o překvapení pokusí Tomáš Macháč, který změří síly s aktuální světovou jedničkou Jannikem Sinnerem.

další zajímavé články