čtvrtek, 10. 10. 2024
Wimbledon potvrdil zásadní změnu, 147letá tradice byla zrušena

Wimbledon potvrdil zásadní změnu, 147letá tradice byla zrušena

Nejtradičnější turnaj na světě přichází o svou velkou tradici. Wimbledon zrušil využívání čárových rozhodčích ve prospěch technologie, která využívá umělou inteligenci k rozhodování, zda míč dopadne mimo.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 09. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Čároví rozhodčí jsou přitom stálou součástí All England Clubu po celou 147letou historii turnaje.

Přibližně 300 rozhodčích na kurtu oblečených ve svých tradičních uniformách bylo slyšet, jak svými hlasy a pažemi signalizovali nesprávně umístěná podání a údery.

Počínaje turnajem v příštím roce však budou čároví rozhodčí nahrazeni na všech 18 kurtech zavedením automatizovaného elektronického systému.

Technologie, která dokáže přesně určit, kam míček dopadl během desetiny sekundy, byla poprvé vyzkoušena v profesionálním tenise již v roce 2017.

Používá se již na Australian a US Open a nyní bude přijat Wimbledonem tenhle tah je široce podporován hráči.

Výkonná ředitelka Sally Bolton toto rozhodnutí vysvětlila: „Rozhodnutí zavést tohle bylo učiněno po dlouhé době zvažování a konzultací. Po přezkoumání výsledků testů provedených na letošním turnaji považujeme technologii za dostatečně vhodnou a je správný čas učinit tento důležitý krok při hledání maximální přesnosti."

Změn je více

V další oznámené změně se finále ženského i mužského finále přesune z obvyklého 14:00 na začátek v 16:00 ve snaze přilákat více diváků ze Severní Ameriky.

Nejnovější oznámení přichází jen několik týdnů poté, co Wimbledon dostal zelenou pro kontroverzní projekt rozšíření, v jehož rámci All England Club postaví 39 nových kurtů, včetně 8000 míst k sezení.

Odhadované náklady na přestavbu se pohybují kolem 200 milionů liber a očekává se, že bude dokončena nejdříve v roce 2030.

další zajímavé články