čtvrtek, 03. 10. 2024
Nymburk na horké řecké půdě válel. Od prvního týdne máme pocit, že si tým neskutečně sedl, zní z kabiny

Nymburk na horké řecké půdě válel. Od prvního týdne máme pocit, že si tým neskutečně sedl, zní z kabiny

Přední řecký tým Promitheas Patras dokráčel v uplynulé sezoně do čtvrtfinále basketbalové Ligy mistrů. Nymburk však dokázal uprostřed týdne jeho horkou půdu vyloupit a to poměrně přesvědčivě (78:86).


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 03. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Basketball Nymburk

 

USK Praha přišlo o dvě opory, dva odchovance i trenéra. Na Folimance však nikomu nechtějí bránit ve štěstí

Pětadvacet útočných doskoků je jeho nový rekord v prestižní pohárové soutěži a dokonce čtvrtý nejlepší výkon v historii Ligy mistrů (maximum drží Rytas s 31 útočnými doskoky).

Severočeský celek tak potvrdil svou velmi dobrou formu z předešlých týdnů. Úřadující český šampion totiž vyhrál všechny duely letní přípravy, kvalifikační turnaj o LM i první dvou souboje v Kooperativa NBL.

Trenér věří, že nymburský styl může naplno otevřít potenciál jeho hráčů, aby mohli zářit nejen na domácích palubovkách, ale i v Evropě.

Jaromír Bohačík by to jako překvapení nehodnotil, i když jedním dechem přiznal, že je to pro Nymburk úžasný výsledek. "Čtyřčlenná skupina je velmi ošidná a každá výhra venku se počítá skoro dvojnásobně. Pomohlo nám, že jsme vyhráli na doskoku, hlavně v útoku, což nám dávalo druhé střely a měli jsme střel více než soupeř. To bude důležité i do budoucna. Já sám se na zápas ještě musím podívat, protože to bylo hodně emotivní, jak to byl první zápas ve skupině, ale prý to vypadalo hezky. Tak jen dobře. Musím potvrdit, co už jsme několikrát říkal. Od prvního týdne máme pocit, že si tým neskutečně sedl. Nejen na hřišti, ale i mimo něj. To strašně pomáhá, když si se spoluhráči vyhovíme. Nebylo to tady typické řecké prostředí. Kdyby tu bylo čtyři tisíce lidí, bylo by to pro nás asi těžší," přiznal v interview pro web nymburk.basketball autor pěti bodů.

Další velkou výzvou bude Galatasaray

Podobně mluvil i jeho kolega z kabiny František Rylich. "Nedá se říct, že jsme takový výsledek čekal, ale už v přípravě jsme se přesvědčili o naší síle a věděli jsme, že když budeme hrát náš basketbal, tak můžeme hrát s kýmkoli vyrovnaně. To se potvrdilo. Ale každá taková výhra je hodně příjemná. Vedlo k ní tempo, které jsme schopni hrát. A také naše týmovost. K tomu jsme přidali dobrý doskok. Hráli jsme přesně to, co jsme si plánovali. Já sám se snažím nerozlišovat, jestli jde o zápas české ligy nebo Ligy mistrů. Vím, kde mám přednosti, a když jsme volný, tak vystřelím. Momentálně mi to tam padá, tak jen dobře. A k obraně mám vždy stejný přístup a snažím se jet sto procent. Hodně nám pomohlo, že už na začátku sezony máme za sebou hodně zápasů a bylo vidět, že jsme hodně sehraní," liboval si svěřenec trenéra Franceca Tabelliniho, jenž zatížil konto soupeře devíti body.

Nejlepším střelcem vítězné hostující družiny byl šestnáctibodový Nighael Caeser. "Celý zápas se nám povedlo držet našeho systému a hráli jsme tvrdě a rychle. Hodně nám pomáhá naše týmová chemie. Vzájemně si věříme a pomáháme si. Proto náš systém funguje, protože jsme opravdový tým. Pak je vše jednodušší. Jedním z úkolů je chodit agresivně na doskok a to se vyplatilo," zakončila spokojená opora.

A další výzva? Příští týden v úterý se Nymburk představí v Istanbulu proti domácímu Galatasaray, se kterým je nyní v čele skupiny D.

další zajímavé články