pondělí, 16. 09. 2024
Český volejbal zaznamenal obrovský úspěch. Reprezentace mužů i žen si zahrají na světovém šampionátu

Český volejbal zaznamenal obrovský úspěch. Reprezentace mužů i žen si zahrají na světovém šampionátu

České volejbalové reprezentace mužů i žen se mohou těšit na účast na mistrovství světa, které se bude konat v příštím roce. Účast na tomto prestižním turnaji si obě družstva zajistila díky svému umístění ve světovém žebříčku.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 03. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Radostnou zprávu dnes oznámil volejbalový svaz prostřednictvím tiskové zprávy. Mužský šampionát proběhne v září na Filipínách, ženský turnaj pak odstartuje již v srpnu v další asijské zemi Thajsku. Pro české volejbalové týmy je to obrovský úspěch, protože se na mistrovství světa vrací po dlouhých čtrnácti letech.

Poslední účast českých týmů na této vrcholné akci byla zaznamenána před více než dekádou, kdy se české volejbalistky zúčastnily světového šampionátu a skončily na 18. místě. Mezinárodní volejbalová federace FIVB v posledních letech změnila interval mezi světovými šampionáty na čtyřleté období, což zvyšuje prestiž každého turnaje. Příští rok se mistrovství světa poprvé zúčastní 32 týmů v obou kategoriích. K obhájcům titulu a pořadatelským zemím se připojily další tři týmy z každého kontinentu na základě výsledků posledních šampionátů. Zbývajících patnáct míst pak FIVB rozdělila na základě světového žebříčku ke konci srpna.

České volejbalistky si zajistily místo na turnaji díky 15. příčce v žebříčku, zatímco muži obsadili 18. pozici. „Pro český volejbal jde o výjimečnou událost. Po více než deseti letech se naše ženy i muži pohybují v TOP20 světového žebříčku a právě tyto pozice dokazují, jak se naše hráčky i hráči zlepšují, jejich kvalita a konkurenceschopnost v mezinárodním volejbalu roste. Postup na mistrovství světa je jen důkazem, že s talenty pracujeme čím dál lépe," uvedl předseda svazu Marek Pakosta.

Novák splnil svojí misi

Trenér české mužské reprezentace Jiří Novák připomněl, že když přebíral tým, jedním z jeho hlavních cílů byl právě postup na mistrovství světa. „Jsme nesmírně rádi, že se nám to podařilo. Teď si musíme počkat na los skupin, ke kterému si poté sedneme a stanovíme si cíle, které bychom chtěli splnit. Předpokládám ale, že postup ze skupiny by pro nás byl takovým správným cílem," řekl Novák. Losování skupin je naplánováno na 14. září. Filipíny nejsou pro české volejbalistky neznámou destinací, jelikož zde letos odehrály Challenger Cup, který jim zajistil postup do elitní Ligy národů. „Máme zprávy od manažera reprezentací Miloslava Javůrka, který tam s nimi byl. Destinace je to exotická, na druhou stranu co se sportovního zázemí týče, bylo vše naprosto bez problémů. Stejně tak hotel i strava, takže doufáme, že nás tam žádné nemilé překvapení nepotká," uvedl Novák.

Trenérka ženského týmu Jannis Athanasopulos má s mistrovstvím světa již zkušenost, neboť vedla české volejbalistky na předchozím turnaji v Nizozemsku. „Je to druhé mistrovství světa za sebou, kterého se zúčastníme, a naším cílem by mělo být umístění mezi prvními dvěma týmy naší skupiny. Formát se oproti minulému turnaji změnil, nyní se účastní 32 týmů a my budeme hrát ve čtyřčlenné skupině. Musíme počkat, kdo bude naším soupeřem, ale určitě je naším cílem postoupit do dalšího kola," doplnila Athanasopulos. Oba české týmy tak čeká významný rok, kdy budou po svém návratu mezi světovou elitu bojovat o co nejlepší umístění.

Pražské Ládví hostilo dva významné turnaje v beachvolejbalu. Republikový šampionát ovládli favorité. Neslyšící si to zase rozdali o titul mistra světa, kde se blýskly i české páry

další zajímavé články