čtvrtek, 19. 09. 2024
Jsi proti Ukrajině, nepodám ti ruku! Svitolinová odmítla další tenistku

Jsi proti Ukrajině, nepodám ti ruku! Svitolinová odmítla další tenistku

Opět! Odmítnutí Eliny Svitolinové podat si ruku se soupeřkou Elinou Avanesyanovou vyvolalo kontroverze. Co na to fanoušci?


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 23. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Tenisová hvězda Elina Svitolinová byla vystavena tvrdé kritice poté, co si odmítla podat ruku s Elinou Avanesyanovou na Monterrey Open. Devětadvacetiletá Ukrajinka ve čtvrtečním osmifinále porazila hráčku ruského původu ve čtvrtečním osmifinále ve dvou setech (6-4 6-3).

Po svém vítězství Svitolinová odmítla obvyklé pozápasové podání ruky a místo toho pouze potřásla rukou rozhodčímu, než se vrátila na své místo, přičemž svou soupeřku zcela ignorovala. Svitolinová odmítá podat ruku ruským a běloruským hráčům od začátku ruské invaze v únoru 2022.

Rozruch kolem odmítnutí podání ruky je způsoben tím, že Avanesyanová nyní reprezentuje Arménii spíše než zemi svého narození, přičemž Svitolinino dovádění se nelíbí tenisovým fanouškům, kteří svůj hněv dali najevo na sociálních sítích. Jeden uživatel na X napsal: "Je to jen nedůtklivé, protože nedosahuje ničeho kromě negativních titulků."

Druhý uživatel komentoval: „Upřímně vás žádám, abyste změnili svůj postoj k ruským hráčům... oni nejsou zodpovědní za Putinovy činy."

Navždy za svou zemi

Svitolinová dříve poskytla vysvětlení a řekla The Independent: „Začalo to ukrajinskou vládou, která šla na schůzky s ruskou vládou. Oni [Ukrajina] byli proti potřesení rukou, protože samozřejmě nesdílejí stejné hodnoty a jsou proti tomu, co Rusové dělají naší zemi. Jsme Ukrajinci, všichni sjednoceni pro jeden cíl vyhrát tuto válku. Uděláme cokoliv, co je nutné, jsem Ukrajinka!"

Dodala: "Stojím za svou vlastí a dělám cokoli, abych podpořila muže a ženy, kteří jsou právě teď v první linii bojující za naši zemi. Dokážete si představit, jak se na mě ten chlap nebo dívka v první linii dívá? Dělám, jako by se nic nedělo?"

Počínání Svitolinové se loni dostalo na titulní stránky novin, když odmítla podat ruku Bělorusce Aryně Sabalenkové, která Ukrajinku porazila ve čtvrtfinále French Open. 

To je pech. Vondroušová musela na další operaci, tenis musí počkat

další zajímavé články