pondělí, 16. 09. 2024
Jsem velmi vděčný publiku, prohlásil Duplantis po překonání dalšího rekordu

Jsem velmi vděčný publiku, prohlásil Duplantis po překonání dalšího rekordu

Tyčkařský fenomén Armand Duplantis se znovu zapsal do historických tabulek. Tentokrát zdolal vlastní rekord z mítinku Diamantové ligy v Lausanne.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 22. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Čtyřiadvacetiletý světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis opět ukázal své fenomenální schopnosti, když triumfoval na mítinku Diamantové ligy v Lausanne. Tato soutěž se uskutečnila v předvečer hlavního programu přímo u Ženevského jezera a přinesla mimořádný výkon, který znovu potvrdil Duplantisovu dominanci ve světě skoku o tyči. Švédský tyčkař zdolal neuvěřitelných 615 centimetrů, čímž překonal svůj vlastní rekord tohoto mítinku z roku 2022 o celých pět centimetrů. Jeho tehdejší výkon byl již sám o sobě úžasný, ale nyní Duplantis posunul hranice ještě dál. Tohoto skvělého výkonu navíc dosáhl na svém prvním startu od olympijských her v Paříži, kde si zajistil druhou zlatou olympijskou medaili v řadě a přidal k ní i nový světový rekord, když překonal laťku ve výšce 625 centimetrů.

Oblíbené Švýcarsko

V Lausanne mu tentokrát největší konkurenci dělal americký tyčkař Sam Kendricks, který se držel velmi statečně a skákal bez zaváhání až do výšky 592 centimetrů. Avšak právě tato výška se pro něj soutěž stala osudovou, zatímco Duplantis se bez problémů dostal napoprvé přes šestimetrovou hranici. Tento výkon a jistota zlaté medaile jej pak přivedl k rozhodnutí, že laťku nechá zvýšit na 615 centimetrů, což se mu na třetí pokus podařilo překonat. Tím se postaral o nejlepší výkon všech dob na švýcarském území. „Už jsem začínal být docela unavený, ale jsem velmi vděčný publiku. Miluju skákat tady. Měl jsem tady skvělé chvíle posledně a ještě lepší letos,“ řekl nadšený Duplantis, který po tomto skoku soutěž ukončil.

Třetí místo si rozdělili tři výborní skokani, Australan Kurtis Marschall, Filipínec Ernesto Obiena a Nor Sondre Guttormsen. Všichni tři skočili napoprvé 582 centimetrů. Hlavní program mítinku v Lausanne se bude konat ve čtvrtek, kdy se očekává účast mnoha špičkových atletů. Mezi nimi nebude chybět ani český reprezentant Jakub Vadlejch, který je mistrem Evropy a čtvrtým oštěpařem z olympijských her. Tato událost tedy slibuje další napínavé a mimořádné sportovní momenty.

Staněk si v Sasku zvedl vrhačské sebevědomí místem na bedně, nejlepší žena za ním ale zaostala jen o 28 cm

další zajímavé články