pátek, 20. 09. 2024
Dálkař Radek Juška si vyskákal finále! Limit pro postup splnil na centimetr

Dálkař Radek Juška si vyskákal finále! Limit pro postup splnil na centimetr

Ve čtvrtém dopoledním bloku na olympijských hrách dálkař Radek Juška zdolal limit pro postup do finálového boje. Svým druhým kvalifikačním pokusem přesně splnil limit 815 cm.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 04. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Český atlet si svým dnešním výkonem na OH vylepšil osobní maximum o 12 centimetrů. Druhým českým zástupcem byl Petr Meindlschmid, který zapsal 697 centimetrů a skončil tak v kvalifikaci. 

Juška se vrátil na olympijské hry po osmi letech. V Riu de Janeiru mu uteklo finále o jediný centimetr. Jeho cílem tedy bylo splnit si sen a na svých druhých olympijských hrách se dostat do finále.  

Pařížskou kvalifikaci zahájil solidním skokem na 785 centimetrů a pak přišla druhá série, kde český reprezentant dolétl až na 815 centimetrů, čímž splnil kvalifikační limit a bude bojovat o medaile. “Věřil jsem si na výkon někde mezi 790 a osmi metry, ale tohle je prostě sen. Po osmi letech jsem zpět na olympiádě a podařilo se mi postoupit rovnou do finále. Mám za sebou psychicky velmi náročné týdny. Od mistrovství Evropy jsem přípravě na olympiádu obětoval opravdu vše. Padal jsem na hubu, ale ta dřina se vyplatila. Jsou to obrovské emoce, které jsem ze sebe musel vypustit. Věřím, že pro finále tam ještě nějaká rezerva je. Ten skok byl hodně povedený, ale nebyl ideální. Vím, co musím udělat, abych dolétl ještě dál. Sektor mi sedí, je rychlý, ale není tvrdý,” uvedl po svém kvalifikačním výkonu Radek Juška. 

Druhý český zástupce Petr Meindlschmid se potrápil a zaznamenal pouze jeden měřený pokus. V úvodní sérii skočil 697 centimetrů a ve zbylých dvou přešlápl.  

Jak to vypadalo v závodě žen na 400 metrů překážek? 

Dnešní den se představila i Nikoleta Jíchová na 400 metrů překážek. Svěřenkyně Jindřicha Šimánka startovala z páté dráhy a rozběhla závod skvěle, v polovině trati byla na úrovni americké favoritky Anny Cockrell. Druhá zatáčka už naší reprezentantce nevyšla podle představ, ztratila ideální rytmus a cílem proběhla jako pátá. Čas 55.45 Jíchové na postup nestačil. Zítra ji proto čeká opravný běh, ve kterém bude mít druhou šanci na kvalifikaci do semifinále.  

Zaházel jsem si finále, ale nemohu být spokojen, uvedl Staněk. Z OH si odváží 10. místo

další zajímavé články