sobota, 27. 07. 2024
Nadal zahájí French Open se Zverevem, Menšík vyzve Ruuda

Nadal zahájí French Open se Zverevem, Menšík vyzve Ruuda

Těžký oříšek bude muset v úvodním kole letošního French Open rozlousknout český tenista Jakub Menšík. Toho čeká finalista z posledních dvou ročníků Rolland Garros Casper Ruud z Norska. První kolo nabídne hned jeden pikantní duel. Rekordman turnaje Rafael Nadal totiž narazí na jednoho z favoritů Alexandera Zvereva.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 23. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Rafael Nadal

Antukovému králi tak reálně hrozí vypadnutí již v samotném úvodu turnaje. Na jednoho z elitních hráčů světového tenisu tak čeká ve Francii velké zklámání. Pro Nadala je navíc letošní ročník dost možná posledním vystoupením na tomto prestižním podniku, a tak bude mít v souboji s nasazenou čtyřkou o motivaci postaráno.

Menšíka zase při své premiéře na French Open a narazí na velmi těžkého protivníka. Norský tenista Casper Ruud drží aktuálně sedmou pozici v žebříčku ATP, dříve byl dokonce na druhém místě. Los byl alespoň přívětivější k Tomášovi Macháčovi, jenž na úvod změří síly s Nunem Borgesem.

Dalším zajímavým střetnutím bude duel veteránů Andy Murrayho se Stanislavem Wawrinkou. Klání Brita se Švýcarem je rovněž označováno jako jeden ze šlágrů první rundy zápasů. Titul bude obhajovat Srb Novak Djokovič, který svoji turnajovou pouť za ziskem potenciálního čtvrtého triumfu odstartuje proti Pierrovi-Huguesovi Herbertovi. Domácí tenista startuje na divokou kartu. V potenciálním semifinále se rýsuje bitva Djokoviče s Nadalem či Zverevem, ve druhé polovině by pak mohli druhý souboj o finále obstarat Carlos Alcaraz s Jannikem Sinnerem.

V turnaji figuruje hned šestice českých žen

V ženách obhajuje titul Iga Šwiatekowá. Ta na úvod změří síly se zatím neznámou vítězkou kvalifikace. Ve hře bude z českých zástupkyň Karolína Plíšková, která má i letos těžký los. Čeká ji loňská čtvrtfinalistka Elina Svitolinová. Marie Bouzková bude hrát proti Rusce Veronice Kuděrmetovové.

Na souboj českých zástupkyň by mohlo dojít už ve třetím kole. Ve stejné polovině pavouka totiž figurují Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková. První jmenovaná začne s Rebekou Masárovou, Siniaková vstoupí do turnaje zápasem pro vítězce kvalifikace.

Další z šestice českých hráček Linda Nosková bude zahajovat s Harriet Dartovou, a konečně Barbora Krejčíková vyzve na úvod Viktoriji Golubicovou. Krejčíková pařížský turnaj ovládla v roce 2021.

Ve francouzské metropoli se tentokrát nepředstaví z důvodu těhotenství Petra Kvitová. Rekonvalescence po operaci nedovolí start Karolíně Muchové, Jiří Lehečka zase léčí únavovou zlomeninu obratle.

Hlavní soutěž má na programu první zápasy v neděli 26. května, ženské finále je na programu v sobotu 8. června a mužské se bude hrát o den později.

další zajímavé články