sobota, 27. 07. 2024
Vadlejch či Švábíková to v Ostravě nebudou mít snadné. Na jaké světové rekordmany a mistry světa láká Zlatá tretra?

Vadlejch či Švábíková to v Ostravě nebudou mít snadné. Na jaké světové rekordmany a mistry světa láká Zlatá tretra?

Na již třiašedesátém ročníku ostravské Zlaté tretry se v závěru tohoto měsíce představí i několik olympijských vítězů jako Marcell Lamont Jacobs, Andre de Grasse či Neeraj Chopra, což slibuje milovníkům "královny všech sportů" mimořádně atraktivní podívanou.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 17. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Zatímco Ital Jacobs, jenž triumfoval na LOH v Tokiu jak na stovce, tak v rámci sprinterské štafety, se ve Slezsku poslední květnové úterý představí úplně poprvé, Kanaďan De Grasse bude na akci, jež je součástí seriálu World Athletics Continental Tour Gold, závodit již počtvrté a bude chtít navázat na jedno druhé a dvě třetí místa.

Kartami jistě bude chtít zamíchat také zkušený Američan Trayvon Brommel, jenž se může pochlubit šestým nejrychlejším časem historie (9,76 vteřin), o které se dělí s krajany Fredem Kerleyem a Christianem Colemanem.

Na jednom z nejstarších aletických závodů v Evropě bude nepochybně atraktivní také mužský oštěp, ve kterém v loňském roce triumfoval domácí hrdina Jakub Vadlejch, jehož osobní rekord činí 90,88 m z Dauhá. Toho však vyzve úřadující světový šampion i olympijský vítěz, jímž je Ind Neeraj Chopra, který bude v Ostravě závodit premiérově.

Podceňovat však nejde ani dvojnásobného mistra světa Andersona Peterse, jehož čeká v ocelovém městě již čtvrtý start a v roce 2022 dokonce celou Zlatu tretru ovládl.

Jak zaznělo na webu atletika.cz, světový rekordman bude k vidění také v tyčkařském sektoru a to díky čtyřiadvacetiletému Švédovi Armandu Duplantisovi, který za posledních devět let dosáhl na devět nejcennějších kovů.

V ženské kategorii budou moci diváci fandit Amálii Švábíkové, která bude soupeřit nejen s renomovanými Katerinou Stefanídi a Tinou Šutej, ale také s Molly Caudery, jíž se v květnu podařilo poprvé ovládnout Diamantovou ligu a která vládne i letošním světovým tabulkám, kam ji vystřelil výkon 486 přeskočených centimetrů. 

další zajímavé články

Christian Taylor končí kariéru
  • Ivo Beroun ,
  • 23. 07. 2024
Christian Taylor končí kariéru